Imádsz szelfiket nézegetni? Ez lehet az oka a pszichológusok szerint

Forrás: AFP/Zhang Weitao -
önbizalomhiány szelfi pszichológia közösségi oldalak önbizalom
Minél gyakrabban nézegetik az emberek a saját vagy mások profilképeit, annál kisebb az önbecsülésük és az élettel való elégedettségük, állítják pszichológusok. A közösségi médiában ez a nézegető attitűd arról szól, hogy nem vesznek részt a megosztásokban, csak csendes megfigyelőként vannak jelen. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy ennek kevéssé van hatása az emberek önképére, de a Penn State kutatói ennek a szöges ellentétét találták.

Ruoxu Wang és Fan Yang, tömegkommunikációs végzős hallgatók egy online felmérést végeztek arról, hogy milyen pszichológiai hatása van a posztolásnak és a szelfi nézegetésnek. A munkájukat Michel Haigh, kommunikációs egyetemi docens segítette. Úgy találták, hogy a tartalom megosztásnak nem volt szignifikáns pszichológiai hatása arra az egyénre, aki közzé tette.

Azoknak azonban, akik gyakran nézegetik saját, illetve mások profilképeit, alacsonyabb az önbecsülésük és az élettel való elégedettségük.

Forrás: AFP/Zhang Weitao

Wang elmondta, hogy az emberek általában akkor készítenek szelfit, amikor boldogok vagy jól szórakoznak. Ezeknek a képeknek a nézegetése másokban azt az érzetet keltheti, hogy az ő életük kevésbé nagyszerű.

Azok, akikben erős a vágy a népszerűségre, sokkal érzékenyebbek a fotók nézegetésére. Őket ez az úgynevezett nézegető attitűd inkább kielégíti és növeli az önbecsülésüket.

Terhesen is dohányzik Nótár Mary: így magyarázzahttp://www.life.hu/drlife/20161105-terhesen-is-dohanyzik-notar-mary-enekesno.htmlAz utóbbi napokban arról is szóltak a hírek, hogy Nótár Mary aggódik babájáért. Időközben kiderült, az énekesnő a benne növekvő élet ellenére cigarettázik. Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.huSenki nem kíváncsi a nagybeteg Som Lajosrahttp://www.life.hu/drlife/20161101-som-lajos-a-piramis-exzenesze-maganyos.htmlSem a lánya, sem az édesanyja, de még exfelesége, Karda Bea sem tartja a kapcsolatot Som Lajossal. Dr. Life--Struccpolitika: A szülők többsége tagadja, hogy a gyereke kövér lennehttp://www.life.hu/drlife/20161022-a-szulok-tobbsege-tagadja-hogy-a-gyereke-kover-lenne.htmlA túlsúlyosnak számító gyerekek szüleinek csupán 9 százaléka ismeri be azt, hogy a csemete kövér: a többiek egyszerűen tagadják, hogy így volna.Dr. Life--Te mikor zuhanyzol: reggel vagy este? Ezt árulja el róladhttp://www.life.hu/drlife/20161022-reggeli-vagy-esti-zuhanyzas-a-jobb.htmlTe reggel vagy este szeretsz inkább zuhanyozni. van, amikor praktikusabb mint máskor? Személyiség vagy időbeoszás függő? A Harvard Egyetemen erre jutottak. Dr. Life--Ezt árulják el rólad az ujjaid! Kezeket elő, teszteld!http://www.life.hu/drlife/20161022-a-mutato-es-a-gyurusujj-osszehasonlitasabol-kiderul-hogy-hajlamosak-vagyunk-e-a-szorongasra-a.htmlA mutató- és a gyűrűsujj összehasonlításából kiderül, hogy hajlamosak vagyunk-e a szorongásra, a depresszióra, vagy éppen jó sportoló válna-e belőlünk - állítják egyes idegtudósok. Dr. Life--Rékasi Károly: az amputáció is szóba kerülthttp://www.life.hu/drlife/20161022-rekasi-karoly-nagy-orommel-fogadta-a-jozsef-attila-szinhaz-es-az-ujnyugat-irodalmi-kor-felkereset-az.html A 16 hónapja súlyos motorbalesetet szenvedett színész a felolvasó szerepében tért vissza a színpadra. Rékasi Károly nagy örömmel fogadta a József Attila Színház és az Újnyugat Irodalmi Kör felkérését Az örök Szindbád című egyórás előadásra. Rékasi jelenleg is bottal jár, sérült lábát csak kézzel tudja arrébb rakni. Ennak kapcsán elmondta azt is, hogy néhány hónapja az amputáció is felmerült, mint lehetséges alternatíva. Ekkor az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.