A kritika, ami téged épít: így legyen egészséges önkritikád!

Forrás: Thinkstock -
kritika önkritika joghurt2016 egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem jó, ha túl sok és az sem, ha túl kevés. Bírál, mégis hozzád tesz, és általa napról napra egyre jobbá válhatsz. Ha egészséges önkritikával rendelkezel, az azt jelenti, tisztában vagy a saját erősségeiddel és gyengeségeiddel, így még hatékonyabban juthatsz el a kitűzött célig. Mutatjuk, hogy csináld!

Rosszul szerepeltél a legutóbbi értekezleten? Nem a legjobb módon reagáltál egy vitában? Felszaladt néhány pluszkiló? Olyan mindennapi, hétköznapi helyzetek ezek, amelyeken akár napokig is képes vagy rágni magad. Igazunk van?

Vannak dolgok, amiken napokon keresztül képes vagy gyötrődni? Forrás: Thinkstock

Pedig nem hátrány az, ha tudod, mi miatt érzed most magad rosszul a bőrödben.

Az viszont már az lehet, ha nem tudsz felülkerekedni az adott dolgon, és elindulni a változás útján.

A kíméletlen kritikus

Mindannyian rendelkezünk azzal a bizonyos belső ítésszel. Ő az, aki mások helyett is szembesít a hibáiddal, kimondja, amit nem mersz, és értékeli a viselkedésedet, az aznapi teljesítményedet. Az önkritika része az egészséges önképnek: segít, hogy tisztába kerülj a helyzeteddel, önmagaddal, és felhívja a figyelmedet arra is, ha esetleg valamit másképpen kéne csinálnod.

A problémák akkor kezdődnek, ha mindezt túlzásba viszed, ha emiatt szorongás, gátlások, esetleg depresszió alakul ki, és

úgy érzed, nem is éri meg belevágni semmi újba, mert úgyis elrontod, rosszul sül el, vagy csak nem neked való

– ezek mind az alacsony önértékelés ismérvei.

A túlzott önkritika tehát nemhogy nem épít és visz téged előre, sokkal inkább hátráltat abban, hogy napról napra legyőzd magadat, és egyre jobbá válhass.

"Csak el kell döntened, mit is akarsz valójában"

Ha te magad is sikerekre és boldog életre vágysz, nem kell mást tenned, mint megfogadnod a leghíresebb életvezetési tanácsadók tippjeit. Alábbi válogatásunkban a legjobb írások közül szemezgettünk - kattints ide!

Mi lehet az oka?

Hogy túlzott, vagy épp egészséges irányba fejlődik az önkritikád, az valahol a gyermekkorodban alakul ki.

Azok, akik egy-egy kudarcba fulladt próbálkozásuk után is szeretetet, megbecsülést kapott, nagyobb eséllyel tesznek szert egészséges önkritikára, mint azok, akikben környezete ilyenkor felerősítette a csalódottság érzését. A negatív önkritika tehát egyfajta védőhálóként funkcionál az esetükben, és ezt az érzést igyekszik minél távolabb tartani.

A „nem tudom megcsinálni" helyett mostantól legyen a vezérszavad az, hogy „meg tudod csinálni." Forrás: Thinkstock

Nem tudom helyett meg tudom

Gyermekkori minta ide vagy oda, az egészséges önkritika fejleszthető. Az jó, ha tisztában vagy a gyengeségeiddel és a hibáiddal – fordítsd ezeket hát a saját javadra!

A „nem tudom megcsinálni" helyett mostantól legyen a vezérszavad az, hogy „meg tudod csinálni."

Vetítsd magad elé, amit el szeretnél érni, tervezd meg, hogy hogyan valósítod meg, majd apró lépésenként kövesd a tervedet. Bármilyen nehézség is adódik, ne hagyd, hogy eltántorítson attól, amit eredetileg kitűztél magad elé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.