Egy veszélyes hóbort: mindent a méregtelenítésről

Forrás: Thinkstock -
veszély méregtelenítés léböjtkúra egészség
Perui kovaföld, beöntés, csodatea, talptapasz és társai – csak néhány a sok közül, amit a kereső kiad „méregtelenítés” címszó alatt. A különféle böjtök és tisztulást ígérő módszerek hatalmas üzletnek számítanak, Novák Hunor szerint például akár tízmilliókat is kaszálhatnak vele a gyártók – miközben az egész átverés.

Méregtelenítés – a bűvös szó, amelynek valamennyi életmódváltást vagy egészségesebb és jobb közérzetet fontolgató földi halandó áldozatául esik.

Ilyenkor tavasszal különösen aktuális téma, hiszen a megújulás és a nyárra való készülődés hevében sokan szinte bármire képesek lennének azért, hogy megszabaduljanak a néhány hónap (esetleg évek) alatt felhalmozódott zsírpárnáktól, ami alatt valójában ott lapul a feszesebb, narancsbőrtől mentes bőr, a lapos has és a jobb közérzet.

A különféle böjtöknek és tisztulást ígérő módszereknek sokan „áldozatul” esnek Forrás: Thinkstock

Minderre mára külön iparág épült, és a legkülönfélébb teák, pirulák, porok és egyéb más készítmények közül válogathatnak azok, akik észbe kaptak, hogy valami nem jó, és azonnal változtatni is akarnak. A detoxikálószerek gyártói pedig mindezt meglovagolva állítják, méregtelenítés nélkül el sem lehet kezdeni a nagy életmódváltást, hiszen a méreganyagok felelősek azért a néhány pluszkilóért, a pattanásos, megereszkedett bőrért és a rossz közérzetért is.

„Olyan, hogy méregtelenítés, nem létezik”

A dolog pikantériája ott kezdődik, hogy már maga az orvosi szaknyelv sem ismeri a méregtelenítés terminusát a hétköznapi értelemben.

– szögezte le a Life.hu-nak Zacher Gábor toxikológus. Dr. Novák Hunor is ugyanezt erősítette meg.

Dr.Novák Hunor Forrás: Dr. Novák Hunor

Az egész méregtelenítés témakör egy óriási blöff, egy alternatív valóság, amit az emberek, illetve az ezzel foglalkozó cégek találtak ki.

A szervezet nem úgy működik, mint a lakás, amit évente egyszer-kétszer nagytakarítani kell – magyarázta a szakértő. A méreganyagok kiválasztásához ráadásul nem is szükséges semmilyen por, tea, kapszula vagy akár perui kovaföld, mivel ezek kiválasztását tökéletesen elvégzik a különféle szervek, mint például a vese vagy a máj.

A méreganyagok kiválasztásához nem szükséges semmilyen por, tea, kapszula Forrás: Thinkstock

A méreganyagokat vizelettel, széklettel választjuk ki. Tehát igazából, aki naponta ül a vécén, az tökéletesen méregtelenít, tehát a méregtelenítéshez nem csodaszer kell, hanem WC-papír

– egészítette ki Novák Hunor, aki a szaunázással kapcsolatos tévhitekre is kitért.

Sokan azt hiszik, hogy ha szaunába mennek, akkor az izzadással távoznak a méreganyagok a szervezetből. Mi több, fogyaszt, mert hát izzadunk. Az izzadásnak ilyenkor azonban köze nincs a fogyáshoz. Lehet, hogy valami minimális mértékben az izzadással is választunk ki valamit, de biztos, hogy ez nem jelentős mértékű. Az izzadásnak nem ez a funkciója, hanem a hőleadás, a párologtatás.

Egyáltalán nem veszélytelenek

A 2009-ben elhunyt Bujtor Istvánnál az orvosi jelentések tüdőembóliát jelöltek meg a halálának okaként. A közeli ismerősök szerint Bud Spencer magyar hangja abban az időszakban egy színészkörökben divatosnak számító méregtelenítő diétát követett. A különféle méregtelenítő kúrák cseppet sem veszélytelenek – ezt Novák Hunor is megerősítette.

Egy-egy ilyen kúra teljesen felboríthatja a bélrendszer működését, egyensúlyát, ioneltérések alakulhatnak ki. Sajnos az idősek és a krónikus betegek is csinálják, mert ettől remélik a gyógyulást – ezzel azonban nagyon súlyos állapotba is kerülhetnek. Tehát abszolút veszélyes hóbortról van szó.

Ám nem csupán az idősek és a betegek tartoznak a kockázatos csoportba. A szakértő szerint ugyanúgy veszélyt jelenthet egy egészséges szervezetre is, méghozzá több okból is.

Nem csak az idősek és a betegek tartoznak a kockázatos csoportba, a méregtelenítés ugyanúgy veszélyt jelenthet egy egészséges szervezetre is Forrás: Thinkstock

Részben azért, mert sokszor ezek a készítmények nem kellően ellenőrizettek, például távol-keleten gyártották, veszélyes adalékanyagokat tartalmazhatnak, másrészt pedig nagyon legyengülhet a szervezet

– magyarázza Novák Hunor. Hozzátette: az interneten és más helyeken fellelhető, különféle csodakúrákat hangoztató reklámokon túl még szomorúbb, hogy már a gyógyszertárakban is kaphatók ilyen jellegű készítmények.

Sokan gondolják úgy, hogy a gyógyszertárakban megbízhatnak, mert ott valós dolgok kaphatók. Sajnos ez nem így van, és úgy vélem, drasztikusabb módszerekkel kellene szabályozni, hogy ne lehessen mindenféle hatástalan hülyeséget árulni egy patikában.

Baromság, de még jól is elsülhet

Méregtelenítés tehát nem létezik. Ha azonban valaki mégis úgy dönt, hogy változtatni akar, és egészségesebben szeretne élni, azt mindenféle drasztikus intézkedés nélkül elérheti. A képlet egyszerű: kevesebbet enni, jobb minőségű alapanyagokat fogyasztani, több zöldséget, gyümölcsöt enni, illetve heti háromszor-négyszer mozogni. Lehetőleg egy életen át.

Az emberek egyszerű válaszokat várnak. Le akarnak fogyni, és egészségesebbek akarnak lenni úgy, hogy közben azért ne kelljen nagy áldozatot hozni érte. Tipikus példája ennek az a TV-ben reklámozott hasizomerősítő öv, amit tévézés közben használva elektromos impulzusokkal húzza össze ritmikusan, erősíti a hasizmot - évekkel ezelőtt ez óriási slágerterméknek számított. Ezért nagy üzlet a méregtelenítés is: azt gondolják, hogy ha most gyorsan végigcsinálnak egy méregtelenítő kúrát, akkor az rendbeteszi őket egy időre, és nem kell többet foglalkozni egészségükkel. De ez nem így van.

Novák Hunor szerint az, aki egészségesen táplálkozik, és rendszeresen mozog, sokkal többet tesz azért, hogy sokáig egészséges maradhasson. Többet, mint egy-egy „méregtelenítő kúrával”. A pozitív hatást pedig mindenféle drága készítmény nélkül is könnyűszerrel el lehet érni.

Gyakori probléma, hogy túlesszük magunkat, hogy nehéz ételeket fogyasztunk, ezzel együtt jár az elhízás és a hozzá kapcsolható szövődmények is. Egy átmeneti diétával mindenféle készítmény nélkül is érezhetjük, hogy jobb lett az egészségi állapotunk és a közérzetünk.
Megfázás, ami halálos is lehet: minden, amit a járványos hörgőgyulladásról tudni kellhttp://www.life.hu/drlife/20170303-a-jarvanyos-horgogyulladas-betegseg.htmlMagas láz, sípoló, kimaradó, vagy éppen szapora légzés – általában ezekkel az ijesztő tünetekkel kezdődik a főként csecsemőket érintő hörgőgyulladás, amely miatt kiugróan sok kisgyermeket ápolnak a Debreceni Egyetem gyermekklinikájának intenzív osztályán. A járványos hörgőgyulladás nem egy sima megfázás, és már az első tünetek jelentkezésekor komolyan kell venni. De mire figyeljen a szülő? Erről beszélgettünk Dr. Novák Hunorral. Dr. LifeThinkstockAmit mindig is tudni akartál a menstruációról, de sosem merted megkérdeznihttp://www.life.hu/drlife/20170307-a-menstruaciorol-amiket-sosem-mertel-megkerdezni.htmlHiába nyílt ki a világ, hiába írunk 2017-et, a menstruációról beszélni valamiért még mindig kényes, nem odaillő és zavarba ejtő. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes kérdést vele kapcsolatban, amelyek valószínűleg a te fejedben is megfordultak már, de még soha nem tetted fel őket. Dr. LifeThinkstockMivel szívódnak fel a legjobban a vitaminok és ásványi anyagok?http://www.life.hu/drlife/20170220-melyik-vitamin-es-asvanyi-anyag-mivel-szivodik-fel-a-legjobban.htmlAttól, hogy naponta szeded a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, nem biztos, hogy ki is tudják fejteni jótékony hatásukat. Most megmutatjuk, mi mivel szívódik fel a legjobban. Dr. Life--A C-vitamin és a rák: mi az igazság?http://www.life.hu/drlife/20170301-c-vitamin-nem-gyogyitja-a-rakot.htmlMegadózisú C-vitaminnal és életmódváltással kezelt éveken át daganatos betegeket egy magát rákkutató professzornak kiadó állatorvos, akit a napokban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A C-vitamin rákra gyakorolt hatása népszerű téma, és számos tévhit kering vele kapcsolatban. De mi az igazság? Ennek jártunk utána szakértőnk segítségével. Dr. Life--A képernyő legszexisebb doktornőihttp://www.life.hu/drlife/20170221-korhazas-tevesorozatok-legszexisebb-doktornoi.htmlSzeretjük a kórházas sorozatokat. Kiváló helyszín a szálak összekuszálásához, a szerelmi viszonyok kibontakozásához, az új arcok érkezéséhez, akik felkavarják a klinika addig valamennyire bejáratott életét. A Life.hu ezúttal népszerű kórházas sorozatokból szemezgetett, és gyűjtötte ki belőlük a legdögösebb doktornőket, akikre valószínűleg bárki szívesen rábízná az életét. Dr. LifeOrigoLélekfitnesz: Megtanulok nemet mondani!http://www.life.hu/drlife/20170227-megtanulok-nemet-mondani-a-lelekfitnesz-elso-kihivasa.htmlNeked is nehezen megy nemet mondani? Inkább rábólintasz egy-egy kérésre, feladatra vagy meghívásra, semmint összetűzésbe kerülj miatta? A Life.hu Lélekfitnesz kihívásának első hetében a nemet mondásra buzdítunk téged is. Ha kedvet érzel, csatlakozz, és változasd meg az életed egyetlen hét alatt! Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.