Életmódváltás: így készítsd fel magad arra, hogy mostantól másképp fogsz élni

Forrás: Thinkstock -
lelki egészség fogyás mentális felkészülés életmódváltás pszichológia stressz2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhatároztad, hogy mostantól odafigyelsz az étkezésedre és a mozgásra? Szeretnéd a legjobb formádat hozni a nyárra? Eláruljuk: ahhoz, hogy valóban sikeres legyen az életmódváltásod, nem csupán a testedre, hanem a lelkedre is oda kell figyelned.

A tavasz az újrakezdés, az újjászületés időszaka. A napsütéses órák növekedésével és a piacokat elárasztó friss zöldségek és gyümölcsök megjelenésével pedig egyre többekben születik meg az elhatározás arra vonatkozóan, hogy idén másképp csinálják. Január elseje után valószínűleg ilyenkor hagyja el a legtöbbek száját az, hogy nyárra lefogynak, hogy többet sportolnak, mindemellett egészségesebben táplálkoznak – egy szóval újraformálják magukat, egyszersmind az életüket. A döntés megszületik, ideig-óráig működik is a „nagy változtatás”, ám sokan esnek abba a csapdába, hogy alig néhány hét, esetleg néhány hónap után elveszítik a kezdeti lelkesedésüket, és „Minek is csinálom én ezt magammal?” felkiáltással annyiban is hagyják az egész életmódváltás-dolgot. Hol a hiba?

Néhány hét vagy hónap után sokan elveszítik a kezdeti lelkesedésüket Forrás: Thinkstock

Először a fejedben kell rendet raknod

Azt mondják, az elhatározás már fél siker. Ha tehát megszületett benned a döntés, hogy márpedig te életmódot váltasz, máris közelebb kerültél a vágyott célhoz. Ám amellett, hogy a kinézeteddel, a testeddel törődsz, ugyanúgy helyre kell tenned a lelkedet is. Ezt Somogyi Kata klinikai szakpszichológus is megerősíti.

Azt kell végiggondolni, hogy az életmódváltásnak vagy fogyókúrának mi a szerepe az adott ember életében. Mit vár tőle? Mit gondol, mi fog megváltozni azzal, ha lefogy?

– magyarázza a szakértő.

Sokan ott akadnak el, hogy túl nagy elvárásokat támasztanak fel magukkal szemben – ami pedig egyet jelent később a csalódással, ezzel együtt pedig az életmódváltás feladásával. Ugyanúgy a diétázás és a sportolás feladásához vezethet az is, ha valaki a fogyásától egy az egyben egy teljesen új életet, új ént vár.

Ne támassz elérhetetlen elvárásokat magaddal szemben Forrás: Thinkstock

Előfordulhat, hogy valakinek irreálisak az elképzelései arra vonatkozóan, hogy mennyire változik meg az élete az után, hogy lefogy. Minél elrugaszkodottabb ez az elképzelés, annál nagyobb lehet az esetleges csalódás

– szögezi le Somogyi Kata.

Nem leszel ugyanaz, de mégis

Attól, hogy vékonyabb, izmosabb, karcsúbb és csinosabb leszel kívül, belül ugyanaz az ember maradsz. A szorongásaiddal, gátlásaiddal és mindazzal együtt, ami elindított az életmódváltás irányába. Mindezzel nincs is semmi baj, de ahhoz, hogy valóban újjászüless, mentálisan is fel kell készítened magad arra, hogy mostantól másképp fogsz élni.

Bár ugyanazt a „csomagot” cipeled magaddal, az életmódváltás egyet jelent azzal, hogy bizonyos dolgokat másképp fogsz látni. Lehet, hogy többen fordulnak majd utánad, másképp néznek rád a férfiak és a nők egyaránt – miközben a lelked mélyén még ugyanúgy érzed majd magad, mint tíz (netán több) kilóval nehezebben.

Az életmódváltó teste megváltozik, ám nem csupán ezt kell feldolgoznia, hanem az ezzel járó örömöt, a változásokat, illetve azt is, hogy valami meg nem fog megváltozni. Ez pedig a személyisége

– magyarázza a szakértő. A változás ugyan egyet jelent azzal, hogy megváltozik a test, mentálisan mégis ugyanazokat viszed tovább magaddal.

Karcsúbb és csinosabb leszel kívül, de belül ugyanaz az ember maradsz Forrás: Thinkstock

Éppen ezért érdemes a változást lelki oldalról is megtámogatni, hogy a jó változásokhoz még több jó társuljon, és ne térjen vissza a régi gondolkodásmódjához, például a nem fogadnak el, nem vagyok elég jó sémákhoz.

A változás félelmetes, mégis nagyon jó dolog. Az életmódváltásban pedig az egyre karcsúsodó derékon túl az a jó, hogy mindeközben rengeteget tanulhatsz önmagadról. Mindeközben szép lassan nem csupán kívülről, hanem belülről is érezni fogod magadon a pozitív hatásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.