Demenciában szenved a dán királynő férje

Forrás: AFP/Str -
demencia dán királyi ház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Demenciában szenved Margit dán királynő férje - jelentette be szerdán a királyi udvar.

A palota közleménye szerint a 83 éves Henrik herceget a koppenhágai egyetemi kórházban vizsgálták ki. Az orvosai által felállított diagnózis szerint "kognitív képességzavara kiterjedtebb", mint várták, s ez a viselkedésében, a reakcióiban, ítéletalkotásában és érzelmeiben is változásokhoz vezet.

Demenciában szenved a dán királynő, II. Margit férje, Hernrik herceg Forrás: AFP/Str

A francia származású Henrik augusztusban azzal a kijelentésével okozott meglepetést, hogy nem akarja, hogy a királynő mellé temessék el egy különlegesen tervezett szarkofágba. A 77 éves Margit királynő közölte, hogy elfogadja férje döntését, de hozzátette, hogy ez nem változtat a temetéssel kapcsolatos rendelkezésein. Henrik elmondta: azt szeretné, ha Dániában helyeznék örök nyugalomra, azt azonban nem részletezte, hogy hol.

A herceg, aki tavaly vonult vissza a nyilvánosságtól, hosszú ideig nehezményezte, hogy felesége 1972-es trónra lépése után nem emelkedett vele egyenlő rangra. A dán alkotmány 19 évvel korábban tette lehetővé a női ágon történő trónöröklést.

A palota azt is közölte, hogy a demencia megállapítása után a herceg tevékenységei a jövőben tovább csökkennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.