Ezek a hétköznapinak tűnő tünetek is petefészekrákra utalhatnak

Forrás: Thinkstock -
petefészekrák tünetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sajnos egyre több nő szenved petefészekrákban, mégsem tudják, hogy milyen tünetek alapján lehet felismerni a bajt. 

Az Egyesült Királyságban a petefészekrák a negyedik leggyakoribb rákfajta, de a nők mindössze 1%-a tudja, hogy milyen tünetek alapján lehet felismerni a kórt. Egy kutatásból kiderült, hogy rendkívül hétköznapinak tűnő ismertetőjelei is vannak. Például, hogy gyakrabban kell az illetőnek vécére mennie. Erről inkább az jutna a legtöbb ember eszébe, hogy a folyamatos pisilési inger a felfázás jele, pedig nem csak azé. A felmérésből az is kiderült, hogy a hasi fájdalom, a puffadás vagy a teltség érzet is utalhat perefészekrákra.

Inkább járjunk "feleslegesen" rákszűrésre, minthogy a műtőasztalon kössünk ki Forrás: Thinkstock

A petefészekrák előfordulása sajnos évről-évre növekszik. Évente több, mint 7300 nőnél diagnosztizálják a betegséget. A felmérés lényege, hogy a hölgyek jobban figyeljenek magukra, és szűrjék ki minél hamarabb, ha komoly betegségben szenvednek.

Éppen ezért ha a fent említett tünetek tartósan fennállnak, és az általános gyógymódok nem hatnak, akkor mindenképp menjenek el rákszűrésre - írta meg a DailyStar.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.