Pilát Gábor: "Íme néhány adat a nők elleni erőszakról"

Forrás: Shutterstock -
Pilát Gábor erőszak nők elleni erőszak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szerelem néha olyan, mint a lottó ötös: azt hiszed, megoldja minden gondodat. Pedig gyakran csak elfelejteti a fájdalmat.

A szerelem és a gyűlölet sokszor úgy váltakoznak, mint az öröm és a bánat. Az élet elleni bűncselekmények jelentős része jogi definíció szerint szerelemféltésből, azaz féltékenységből történik. Ez sajnos nem meglepő, hiszen szeretet nélkül még a szerelem is gonosz. Szeretet nélkül minden gonosz, még az élet is. Ha ez túl spirituálisan hangzik, íme néhány adat a nők elleni erőszakról:

- A nők elleni erőszakos bűncselekmények 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követi el. A férfiakra vonatkozó hasonló adat 3 százalék.

A nők elleni erőszakos bűncselekmények 22 százalékát partnerük vagy volt partnerük követi el Forrás: Shutterstock

- A meggyilkolt nőknek több mint felét (volt) férjük, vagy élettársuk ölte meg.

- Minden héten legalább egy nőt meggyilkol férje vagy volt férje, élettársa vagy volt élettársa, barátja vagy volt barátja.

- A partnerük által megölt férfiak bírósági aktáiból az esetek 80 százalékában tudható, hogy a nő elkövetővé válását hosszan tartó súlyos feleségbántalmazás előzte meg a férfi részéről.

- A nők 23 százaléka élt át legalább valamilyenfajta fizikai erőszakot jelenlegi vagy volt férfipartnere által.

- A nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak, és akkor átlag 5-12 intézménynél, szervezetnél, hatóságnál kérnek segítséget az erőszak megállítása érdekében, mielőtt hatékony segítséget kapnak vagy megölik őket vagy gyerekeiket.

A nők átlag 35 verést szenvednek el mielőtt segítségért fordulnak Forrás: Shutterstock

- A válást vagy szakítást követő időszakban a nőket érő erőszak gyakorisága és intenzitása jelentősen növekszik, a szakítási szándék bejelentésétől számított két évet a szakirodalom fokozott veszélyességű időszaknak tekinti. Ebben az időszakban sok nő a fenyegetésektől való jogos félelmében tér vissza a partneréhez.

- A bántalmazást megélt nők 27 százaléka arról számol be, hogy partnere az erőszakkitörések során soha nem állt alkohol vagy drog hatása alatt.

Az üres fenyegetőzés és a zaklatás az amatőrök sajátja, az erőszak pedig a gyengék végső menedéke. De aki asszisztál hozzá, az is cinkos. Sosem önző dolog kilépni az elnyomásból, még akkor se, ha néha azt hiszed. A változással járó fájdalom peddig mindig kisebb, mint a szenvedés fenntartása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.