idült sokízületi gyulladás reuma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idült sokízületi gyulladás tünetei gyakran hasonlítanak az influenzához, így sokszor nehezen tudják diagnosztizálni. Hogyan lehet enyhíteni az ébredéskor jelentkező fájdalmat, és milyen sztárok szenvednek ettől a kórtól?

A rheumatoid arthritis, vagyis idült sokízületi gyulladás, egy ismeretlen eredetű, gyulladásos autoimmun megbetegedése, ami elsősorban az ízületekre van hatással. A kór nem gyógyítható, folyamatos romlásra van kilátás, ami azonban tüneti kezeléssel lassítható. A mai ismeretek alapján egyes terápiák képesek megállítani az állapot romlásának folyamatát. Mivel a betegség tünetei eltérőek lehetnek, ezért számos esetben hónapokba is telik, amíg sikerül felállítani a pontos diagnózist. A beteg gyakran a kéz- és láb kisízületeinek fájdalmas duzzanatáról, feszüléséről számolnak be. A fájdalom ébredés után, vagy pihenést követően jelentkezik és akár 1 órán át is eltarthat.

Ki ne emlékezne Kathleen Turnerre A rózsák háborúja, vagy a Smaragd románca filmekből. A hatvanhárom éves színésznőnél 1992-ben regisztrálták a rheumatoid arthritist. A kétszeres Golden Globe-díjas Turner azért beszélt nyíltan a betegségéről, hogy ezzel másoknak is segítsen. 2008-ban saját könyvében írt a fájdalmas kórról. A kötetben úgy fogalmazott, hogy a betegség kihatással volt a szexuális életére, és többször az alkohol után nyúlt. Rengeteg gyógyszert szedett és sok orvoshoz elment, végül elmondása szerint neki a pilates segített a fájdalom enyhítésében.

Kathleen Turner Forrás: Getty Images/Dia Dipasupil

A Maffiózók sorozat rajongói bizonyára jól ismerik Aida Turturrot, aki Tony Soprano testvérét, Janice-t alakította. A színésznő tizenkét éves volt, amikor idült sokízületi gyulladást állapítottak meg nála. "A betegség azóta is kihatással van az életemre. Vannak jobb és rosszabb napok. A reggeli ébredés és készülődés a legnehezebb, akkor vannak a legnagyobb fájdalmaim" - nyilatkozta a USA Today műsorban.

Aida Turturro Forrás: AFP

Egy másik sorozatsztár is köthető az idült sokízületi gyulladáshoz. Jennie Garth alakította Kelly-t a Beverly Hills 90210 szériában. A színésznőnek három lánya van, az egyikük, Lola Ray szenved a betegségtől. "Lola Ray ötéves volt, amikor hónapokig beteg volt. Orvostól orvosig jártunk, amikor diagnosztizálták és megkezdték a kezelését. Már sokkal jobban van, de a reggeli fájdalmakat nagyon nehezen kezeli" - nyilatkozta a színésznő, aki egy alapítványt is létrehozott, hogy segítsenek a hasonló kórban szenvedő betegeknek.

Jennie Garth és lánya, Lola Ray Facinelli Forrás: Getty Images/Rachel Murray

Terry Bradshow-t sportolóként és színészként is ismert. A jelenleg is aktív hetven éves színész a különböző forgatásai mellett amerikai főiskolákra és egyetemekre jár, hogy segítsen az idült sokízületi gyulladásban szenvedő diákoknak. „Nem kell idős sportolónak lenned, hogy fájdalmakkal ébredj. Negyvenöt millió ember él csak Amerikában reumás fájdalmakkal. A legtöbb beteg pedig évekig nem keres fel orvost. Hogy nekem mi segített? Az, hogy aktív vagyok, és nem a fájdalmakra és a végre gondolok.”

Terry Bradshaw Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.