A nyárfa szösze nem allergén, csak az orrunkat csiklandozza

Forrás: Dreamstime -
allergológus gyógyszer allergia nyárfa pollen desztillált víz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült: a nyárfa magszőre nem allergén, csak csiklandozza az orrunkat. Számtalan más pollenre lehetünk azonban allergiásak, ami miatt folyik az orrunk, tüsszögünk és alig tudunk a szabadban létezni gyógyszerek nélkül. 

"Az allergének önmagukban semmiféle veszélyt nem jelentenek, a tüneteket a felesleges immunválasz okozza. Amikor megfázunk, az orrfolyás és tüsszögés például a kórokozók kisöprését szolgálja. Ugyanez lenne a cél allergiás reakciónál is, csakhogy ártalmatlan fehérjékről lévén szó, értelmetlen az egész" - mondta a 24.hu-nak Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Az allergia megkeserítheti a nyarat Forrás: Dreamstime

A professzor azt is elárulta: bármi kiválthat allergás reakciót, egy kivétel van csupán: a langyos desztillált víz. A legmegdöbbentőbb információ az átlagember számára azonban bizonyára az, hogy a levegőben mostanság olyan sűrűn szálldosó nyárfa magszőre valójában nem allergén. Mindössze megcsiklandozza az orrunkat, ha pedig beleszáll, az esetlegesen rátapadt egyéb pollenek irritálhatják a nyálkahártyánkat.

"Allergiával érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, mert kezelés híján a tünetek egyre súlyosbodnak, sőt az illető egyre több anyagra lesz allergiás. Emellett a nem kezelt, hosszú ideig fennálló allergiás gyulladás a szervezetet is megterheli" - mondta Prof. Dr. Nékám Kristóf a portálnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.