Ezeket az ételeket lehet a szavatosságuk lejárta után is fogyasztani: légy körültekintő

Forrás: Shutterstock -
rizs dátum szavatosság lejárat tészta kenyér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg élelmiszer kerül a kukába azért, mert lejárt a szavatossága, holott gyakorlatilag még fogyasztható lenne. Sok olyan étel van, amit még biztonsággal meg lehet enni a lejárati dátum után is, és persze vannak olyanok, amiket semmiképp. A tejtermékek, húsáruk, halak és saláták esetében sosem szabad a lejárati időt figyelmen kívül hagyni, ellenkező esetben komoly ételmérgezést kockáztatunk, de vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nyugodtan elfogyaszthatunk a szavatossági idő lejárta után is.

Tojás

Bár a szalmonella miatt nem árt óvatosnak lenni a tojással, nem kell egyből a kukába dobni, ha éppen lejárt a szavatossága. Egyszerűen megbizonyosodhatunk arról, jó-e még: egy nagy tálba vizet engedünk, és óvatosan beletesszük a tojást. Ha lesüllyed az aljára, még bátran fogyasztható. Erről itt írtunk bővebben.

A tojás frissessége könnyen ellenőrizhető Forrás: Shutterstock

Sajtok

A kemény sajtokat akár néhány héttel a lejárat után is el lehet fogyasztani a látható penész eltávolítása után, a lágy sajtokkal azonban már óvatosabbnak kell lenni. Ha ki voltak bontva, akkor már nem érdemes próbálkozni, lezárt csomagolásban azonban nagyjából egy hétig még fogyaszthatók a lejárat után is. A penész megjelenése viszont az esetükben kizáró tényező: akkor már nem szabad megenni.

A kemény sajtok tovább fogyaszthatók Forrás: Pinterest

Kenyér

Ha azt szeretnénk, hogy a kenyér sokáig bírja, vagy már közel van a lejárathoz, és úgy látjuk, nem fogjuk elfogyasztani, érdemes fagyasztóba tenni: mindig ki lehet venni egy szeletet, így 6 hónapig is eláll. Hűtőben viszont nem szabad tartani, ugyanis az felgyorsítja a romlási folyamatot. A fekete penészes kenyeret már tilos elfogyasztani, egy apró kék pötty azonban még belefér – gusztus kérdése.

A kenyér tovább eláll a fagyasztóban Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Keny%C3%A9r#/media/File:Kenyer_3_kgos_kemenceben_sult.jpg

Tészta és rizs

A száraz alapanyagok sokáig elállnak, amennyiben helyesen vannak tárolva. Zárt, száraz helyen akár két évig is megőrzik a frissességüket. Természetesen ez csak a száraz tésztára igaz, a nyers esetében maximum egy héttel nyújtható a lejárat után, amennyiben nem volt kibontva a csomagolása. A főtlen barna rizst egy hónappal a lejárat után még elfogyaszthatjuk, a fehér rizst is még néhány hónapig – írja a The Sun.

A száraz tészta sokáig eltartható Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.