Roska Botond rangos orvosi díjat vett át: visszaadhatja a vakok látását

Forrás: Shutterstock -
tudós Louis-Jeantet orvosi díj Vakság gyógyítás látás elismerés Roska Botond Nobel-díj gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszaadhatja a vakok látását Roska Botond, aki nemrégiben átvette a Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet a Nobel-díj előszobájának is tartanak.

Sokan a Nobel-díj előszobájának tartják a Louis-Jeantet orvosi díjat, amelyet nemrégiben Roska Botond vehetett át. A Qubit cikke szerint ő az első magyar tudós, aki átvehette a rangos elismerést.

Roska Botond kutatócsoportjával feltérképezte, hogyan nyerik ki a vizuális információkat a környezetből a látórendszer sejtjei. "A pontos molekuláris mechanizmus ismeretében olyan génterápiát dolgoztak ki, amely visszaállíthatja azok látását, akik genetikai rendellenesség következtében lettek látáskárosultak" - írja a lap.

Roska Botond rangos orvosi díjat vett át: visszaadhatja a vakok látását Forrás: Shutterstock

Olyan látásérzékelőket fejlesztettek ki, amelyek a szemideghártya, a retina megfelelő részein elhelyezve képesek lesznek arra, hogy eljuttassák az információt a központi idegrendszerbe.

Roska Botond a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, majd doktorált a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézetében is, de továbbképezte magát a Harvard Egyetemen is. Bázelben biotechnológiai kutatóintézetet alapított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.