Tabuk nélkül: ez a teendő, ha hüvelyszárazsággal küzdesz

intim2020 hüvelyszárazság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hüvelyszárazság és ezzel összefüggő fájdalmas szexuális együttlét, vagy az emiatt visszatérő vaginális fertőzések rengeteg nő életét keserítik meg. A felmérések szerint minden ötödik nőt érintette már ez a probléma élete során. Kialakulásának számos oka között leggyakrabban hormonális változások állnak az élen: az ösztrogénszintnek változókorban, vagy a szülés és szoptatás idején tapasztalható a csökkenése, de ez tulajdonképpen bármely életkorban, és más okokhoz társulva ugyancsak előfordulhat. Azt azonban jó tudni, hogy ha kellemetlen tüneteket észlelsz, nem kell beletörődnöd, tehetsz ellene.

A felmérések szerint, amíg a termékeny korú nőknek 3-4 százaléka szenved hüvelyszárazságban, addig a menopauzát követően az állandósult ösztrogénhiány miatt a nők fele találkozik a kellemetlen tünetekkel. A problémára sokszor nem is derül fény, mivel sok nő az orvosának sem beszél erről, tabuként kezelve a problémát.

Az orvosok szükség esetén ösztrogénterápiát is javasolhatnak, ami történhet szájon át szedhető gyógyszerekkel, de hüvelyben alkalmazható készítményekkel is Forrás: Shutterstock

A hüvelyszárazság esetén a hüvelyben nem termelődik elég váladék, hidratáltsága csökken, így a hüvelyhám érzékenyé válik, ami irritációs panaszokat, égő, feszülő érzést okoz a mindennapokban, de a szexuális életet is fájdalmassá teheti. A tartós hüvelyszárazság bakteriális folyással is járhat, de akár vizelési panaszokat, hólyaghurutot, véres vizeletet is okozhat.

A hüvelyszárazság kezelése már az első tünetek megjelenésekor nagyon fontos. Használhatunk vizes bázisú síkosító géleket, melyek a szexuális aktust ugyan „olajozottá" tehetik, tartós hatást azonban nem várhatunk tőlük. A gazdagabb összetételű hüvelykúpok, krémek nemcsak hidratálják, hanem regenerálják is a hüvelyhámot, így hormonmentesen is tartós a hatásuk, védenek a fertőzésektől. Az orvosok szükség esetén ösztrogénterápiát is javasolhatnak, ami történhet szájon át szedhető gyógyszerekkel, de hüvelyben alkalmazható készítményekkel is. Azok számára, akik ódzkodnak a hormonkezeléstől, jó hír, hogy ma már kapható olyan hormonmentes hüvelykúp, amely természetes eredetű összetevőinek köszönhetően segíti a hüvelyhám gyorsabb regenerációját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.