lelki egészség lélek labirintus magazin egészség meditáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meditációnak számos pozitív hatása ismert. Lecsendesíti az elmét, jótékonyan hat a fizikai és mentális egészségre, növeli a koncentrációképességet, segít az érzelmeink rendezésében és nem utolsó sorban a spirituális fejlődést is támogatja.

A meditációnak nem csupán a típusai és hatásai sokfélék, de bizony a módszer is, amivel elérhetjük a meditatív állapotot.

Hallottál már a labirintus–meditációról?


Labirintus vagy útvesztő

A labirintusok olyan geometriai alakzatok, építmények, amelyek évezredes múltra tekintenek vissza, s amelyeknek eredeti funkciója még ma is rejtély. Egyes ösvényeket azért hoztak létre, hogy táncoljanak bennük, másokat inkább az elmélkedős séták vagy imák miatt készítettek.
A labirintus nem útvesztő, ugyanis míg utóbbit sok téves forduló, zsákutca jellemzi, addig

a labirintus egyetlen folyamatos, kanyargós ösvény a végcélig.

A labirintus a felfedezés, az utazás és az átalakulás ősi szimbóluma, amelynek segítségével - ha a meditációhoz használjuk -, legbelső énünkhöz, a problémáink gyökeréhez vagy a rejtett álmainkhoz juthatunk el.

A labirintus egyetlen folyamatos, kanyargós ösvény a végcélig Forrás: Shutterstock


A labirintus és a meditáció

A labirintus ősidők óta egy szent tér, amely lehet hatalmas, kőből készült építmény, bokrokkal határolt ösvény, vagy csak kavicsokkal kirakott alakzat, de akár egy papírra rajzolt ábra is, amelyet az ujjainkkal követünk.
Mindegy, hogy mekkora és milyen, a labirintus az így is, úgy is labirintus, egy eszköz, amely:

  • segíthet a személyes problémák megoldásában,
  • utat mutathat a legbensőbb énünkhöz,
  • elősegítheti a spirituális fejlődésünket
  • támogathat a gyógyulásában
  • csökkentheti a stresszt és a félelmeket
  • ösztönzi az alkotó erők felszabadulását
  • egyszerűen kikapcsol, ellazít.

A labirintus közepéig eljutni nem kis feladat, hiszen amikor már azt hihetnénk, hogy célba értünk, az út váratlanul elkanyarodhat, s így a középpont megint a távolba vész. Egy-egy ilyen kanyarnál

akár 180 fokos fordulatot is tehetünk, amely fizikailag is hatást gyakorol a szervezetre

és megnyitja a kreativitást. Ennek köszönhetően pedig a hagyományos, racionális gondolati sémák megbomlanak és egészen új szemléletmódok törhetnek a felszínre.

A labirintus közepéig eljutni nem kis feladat Forrás: Shutterstock

A labirintusban bejárt út mindenki számára teljesen mást jelent, más élményt nyújt, hiszen a problémáink, gondolataink, életszemléletünk sem egyforma. A labirintus lehet mások által épített nagyobb, fix képződmény falakkal, lehet általunk létrehozott kisebb alakzat, amelyet mi magunk rajzolhatunk, festhetünk, de akár kövekből, gyertyákból is megalkothatjuk, sőt gondolatban is végigjárhatjuk a fejünkben megteremtett kanyargós ösvényeket, a lényeg a spirituális utazás, az átalakulás, amelyet megélhetünk és elérhetünk általa.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.