Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A különféle diéták mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, ám a vegetarianizmus illetve a vegán életmód jóval több, mint hóbort. Ez már-már életfilozófia, s mint ilyen egyre többeket hódít meg ez az irányzat. De vajon egészséges-e? Ennek próbáltunk utánajárni.
A vegaságnak több fokozata is létezik. Akadnak olyanok, akik csak húst nem esznek, mások tejterméket és tojást sem, de a legszigorúbb irányzatot követők semmiféle állatokkal összefüggésbe hozható produktumot nem fogyasztanak vagy használnak. Erről korábbi cikkünkben részletesen is olvashatsz. Sokan állítják, hogy ez a fajta étkezés nem embernek való, mások azonban esküsznek rá, hogy kizárólag növényi alapú táplálkozással is tökéletesen működik a szervezetük.
Lássunk 5 érvet és 5 ellenérvet a vegaság mellett illetve ellen!
5 érv a vegaság mellett
a tisztán növényi étrendet folytatók körében kisebb a köszvény kialakulásának esélye, mivel a húsok, halak és tengeri herkentyűk elfogyasztása során ún. húgysav keletkezik a szervezetben, amely köszvényhez vezethet
a legtöbb növényi táplálkozást folytató egyetért abban, hogy a leglátványosabb változás, hogy a bőrük sokkal szebb lesz
mivel a vércukorszint ingadozása ezzel az életmóddal szinte teljesen megszűnik – hiszen általában cukrot és finomított élelmiszereket sem fogyasztanak a vegák – így sokkal energikusabbá válnak a növényi táplálkozást követők
mivel az étkezések terén az állati eredetű termékeket felváltják a növényi táplálékok, így sokkal több – a növényekben nagyobb mennyiségben található – rosthoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut a szervezet, ez pedig jótékonyan hat többek között a szívre és az érrendszerre is
csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, hiszen a vegáknak általában jóval alacsonyabb a vércukorszintjük és jóval nagyobb az inzulinérzékenységük, mint a húst is fogyasztóknak
5 érv a vegaság ellen
a húsfogyasztás a legoptimálisabban fedezi a test proteinigényét, mivel egy adag hús általában tartalmazza a legfontosabb aminosavakat, míg a csak növényi táplálkozással nagyon nehéz ezeket megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítani a szervezet számára
a húsban található vasat jobban tudja hasznosítani a szervezet, mint a növényekben található típust, ezért könnyen vérszegénnyé válhatnak a vegák kellő vaspótlás nélkül
a B12-vitamin legjobb forrása a hús, amely elengedhetetlen többek között az idegrendszer megfelelő működéséhez is, s amelynek biztosítása növényi táplálkozás esetén szinte lehetetlen (hasonló a helyzet a D-vitaminnal, a cinkkel és az Omega-3 zsírsavval is)
nem minden vega veti meg a cukrot és a fehérlisztet, így a növényi étrend nem feltétlenül egészséges, csak akkor, ha egyéb tudatos döntésekkel is párosul, különben az elhízás, cukorbetegség és érrendszeri betegségek ugyan úgy felütik a fejüket náluk, mint a húst fogyasztóknál
a hétköznapokban nagyon nehéz betartani egy ilyen szigorú étkezési protokollt, főleg, ha túlnyomó többségben nem otthon étkezünk, a családi és baráti összejövetelekről nem is beszélve
Természetesen igazságot tenni mi magunk sem tudunk, hogy akkor most jó vagy rossz-e az olyan táplálkozás, amelyben csak növényi alapanyagok szerepelnek. Előnye és hátránya egyaránt van ez tény, s hogy valaki ezt válassza, számos oka lehet az ideológiai megfontolástól kezdve a fogyáson át az egészségügyiig. Ha többet szeretnél tudni a növényi táplálkozás hátteréről és fajtáiról, olvasd el ezzel foglalkozó előző cikkünket, hátha úgy választ kapsz a témával kapcsolatos, ám itt nem érintett kérdésekre is.
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.