December 1 - Az AIDS világnapja - A HIV pozitivitás nem jelent halálos ítéletet

Forrás: Shutterstock -
AIDS HIV vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WHO 1988-ban vezette be a december elsejei AIDS világnapot. Célja, hogy felhívják a figyelmet a HIV-fertőzés által okozott AIDS világjárványra. A világnapon minden évben több kezdeményezés hangsúlyozza szűrés fontosságát, illetve azt, hogy a diagnosztizált HIV ma már nem jelent halálos ítéletet, a korai felismerés mellett jól kordában tartható. 

Mi a HIV és mi az AIDS?


A kettő nem ugyanaz. A HIV egy vírus, amely az immunrendszert támadja meg, és életre szóló, súlyos betegséget okoz, hosszú lappangási idővel. Az AIDS a kezeletlen fertőzés végső stádiumát jelenti, és az immunrendszer pusztulásának az eredménye. A korszerű terápiás kezelés életet ment: a modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható. A betegek vírusszámát szinte nullára lehet csökkenteni, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

A WHO 1988-ban vezette be a december elsejei AIDS világnapot Forrás: Shutterstock

Így terjed a leginkább

A HIV-vírus - amely a vérkészítmények szigorú ellenőrzése miatt ma már szinte csak szexuális úton és intravénás droghasználattal terjed - észrevétlenül, hosszú évekig lappang a szervezetben, miközben lassan károsítja az immunrendszert, és csak évek múlva jelentkeznek a betegség jellegzetes tünetei. Amennyiben az immunrendszer meggyengül, védtelenné válhatunk a fertőzésekkel és daganatos betegségekkel szemben.

A vírushordozó személy egészségesnek érezheti magát, de vérével, nemi váladékával megfertőzhet másokat. A fertőzött anya a terhesség alatt a méhlepényen keresztül, szülés közben vagy szoptatás által az anyatejjel is megbetegítheti gyermekét.

A vírus bejutását követően a szervezet védekezni próbál és ellenanyagképzéssel válaszol. A laboratóriumi vizsgálat a fertőződést követően kb. 3-5 hét múlva nem a vírust, hanem az ellene képzett ellenanyag jelenlétét tudja kimutatni.

A szűréssel mások életét is megmentheted

Magyarországon még ma is kevesen járnak szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van. A betegség korai szakaszában megkezdett kezelés eredményes terápiához és évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez járulhat hozzá.

Sokan azért nem mennek el a szűrésre, mert félnek az eredménytől, ezzel azonban esetleg nem csak a saját életkilátásaikat, de jövőbeli szexuális partnereikét is veszélyeztetik.

A szexuális életed és magatartásod – leginkább, hogy milyen gyakran váltasz partnert, és védekezel-e minden alkalommal – nagyban befolyásolja a HIV-fertőzésed esélyét. Az egyik eshetőség, hogy nem tartod magad igazán veszélyeztetettnek. Ebben az esetben már csak egy lépés – a szűrés – választ el attól, hogy teljesen biztos legyél a negatív HIV-státuszodban, és megnyugodhass az eredmény láttán!

Magyarországon még ma is kevesen járnak szűrésre, és sok esetben akkor derül fény a HIV pozitivitásra, amikor a betegség már előrehaladott stádiumban van Forrás: Shutterstock

A másik eshetőség, hogy védekezés nélkül szexeltél, és félsz az eredménytől, ezért inkább el sem mész a szűrésre. Tudnod kell, hogy ezzel nemcsak magadat veszélyezteted, de a partnere(i)det is.

A HIV-fertőzés akár 10 évig is tünetmentesen lappanghat a szervezetedben, ám ezalatt te végig fertőzöl. Ez azt jelenti, hogy észrevétlen időzített bombaként egyre jobban elszaporodik benned a vírus, és eközben mindenkinek könnyen továbbadhatod, akivel szexuális kapcsolatot létesítesz.

Maga a HIV-fertőzés ma már nem halálos betegség, de ahhoz, hogy a fertőzött ember ne jusson el az AIDS-stádiumig, időben felállított diagnózis továbbá a gyógyszeres kezelés elindítása és mindennapi pontos betartása szükséges.

Sokan nem tudják, de a pontosan betartott HIV-terápia olyan mértékben lecsökkenti a szervezetben a vírusok számát, hogy már véletlenül sem tudsz megfertőzni mást. Így a párodnak vagy szexuális partnere(i)dnek, de anyaként a gyermekednek sem adod át a HIV-vírust.

A http://www.hivszures.hu oldalon mindenki tájékozódhat a HIV-fertőzésről és magyarországi szűrőhelyekről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.