Ijesztő: ennyivel veszélyesebb a koronavírus delta variánsa, mint a brit mutáció

Forrás: Shutterstock -
delta variáns védőoltás indiai mutáns kórházi kezelés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már egy ideje ijesztegetnek minket az koronavírus indiai mutánsával, mely sokkal gyorsabban terjed és alattomosabb, mint az eddigi mutánsok.

Az indiai mutánson belül is a delta variáns a legveszélyesebb, mellyel ha megfertőződünk, kétszer nagyobb eséllyel kerülünk kórházba, mint a korábban domináns alfa variáns esetében. A skót kutatók szerint azonban a két dózis oltás nagy fokú védelmet nyújt - írja a The Lancet.

A vizsgálatot Skóciában végezték 2021. április 1-jétől június 6-ig. 2021. április 1-ig Skócia lakosságának 44,7% -a kapott egy adag COVID-19 vakcinát, 7,6% pedig két adagot. A vizsgálati időszak végére 59,4% -uk kapott egy, 39,4% -uk pedig két adagot. A vizsgált időszakban 19 543 megerősített SARS-CoV-2 fertőzés volt, közülük 377-et kórházba vittek a COVID-19 miatt. Kimutatták, hogy a vizsgált fertőzöttek közül 7723, a kórházi kezelésre szorulók közül pedig 134 a vírus delta variánsával fertőződött meg.

corona koronavírus covid 19 injekció oltás vakcina Forrás: Shutterstock

A jó hír, hogy az AstraZeneca és a Pfizer – BioNTech COVID-19 vakcinák egyaránt hatékonyan csökkentették a koronavírus-fertőzés és a kórházi kezelés kockázatát. A Pfizer/BioNTech-oltás második adagja után két héttel 79 százalékos volt a védettség a delta variánstól, és 92 százalékos (a tavaly Nagy-Britanniában felbukkant) alfa variánstól.

A kutatók felhívták rá a figyelmet, hogy mindenképpen szükség van a két adag oltásra, hogy minél erősebb legyen a védelem a delta variáns ellen. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozták, hogy ne hasonlítgassuk a vakcinákat egymáshoz, ugyanis különbségek vannak a különböző vakcinákkal beoltottak csoportjában és abban, milyen gyorsan alakul ki védettség az egyes oltások után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.