Kiderült! Ezért veszélyesebbek a nőkre nézve a koronavírus-fertőzés szövődményei

post-covid koronavírus szövődmény COVID-19 koronavírus-fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A férfiakat jobban megviseli a koronavírus-fertőzés, de a nőket érinti leginkább a Covid-19 utáni, hosszú távú szövődmény. 

Az orvosok már megfigyelték, hogy a koronavírus legsúlyosabb esetei az 50 év feletti férfiakból kerülnek ki, ám a fertőzés utáni szövődmények a fiatalabb nőket érintik.

A Post-Covid szindróma bárkit súlythat, aki átesett a betegségen, ám úgy tűnik, a nők esetében ezek a tünetek sokkal súlyosabbak. Az elmúlt egy évben sok mindenre felfigyeltek az orvosok és kutatók a koronavírussal kapcsolatban, ilyen például az utóhatása is, ami nem csupán testi, de lelki eredetű panaszokat is okozhat.

Forrás: Shutterstock

Az egyik észak-londoni poszt-covid klinika vezetője elmondása alapján, a náluk kezelt páciensek kétharmada nők. Ezt a fajta aránytalanságot más ilyen jellegű intézmény is alátámasztotta - írja a The Guardian.

A post-covid szindróma a nők többségének esetében, akár teljes munkaképtelenséghez is vezetnek.

A kérdés, hogy miért?

A Yale Egyetemen kutató Akiko Iwasaki professzor szerint a válasz a immunválasz különbözőségében rejlik, tehát az ok genetikai.

A női szervezet a vírussal szemben már az elején heves immunválaszt ad, ami miatt a betegség lefolyása után hátramaradó Covid-19 vírus-maradványokkal szemben gyakorlatilag már védtelen.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.