A szétnyílt hasizom nem egyszerűen hiúsági kérdés - Így vedd fel ellene a harcot

terhesség szétnyílt hasizom magazin egészség várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség csodás időszak egy nő életében, ám bárhogyan is nézzük, egy valódi próbatétel is, főleg a test számára. Ráadásul a szülést követően – sok esetben – számos negatív változással is szembe kell néznie a friss édesanyának. Például striákkal, gátizomgyengeséggel vagy akár a szétnyílt hasizommal.

A terhesség alatt egy új élet fejlődik az édesanya pocakjában, ez pedig általában nyomokat hagy a legtöbb anyuka testén. Erre sokan csak legyintenek, s azt mondják, nem ár egy édes csöppségért a megnyúlt bőr vagy a megereszkedett cici – pedig ennél komolyabb, kifejezetten az egészséget érintő gondok is felléphetnek a szülést követően. Ilyen a szétnyílt hasizom is.

A has állapota nem csupán hiúsági kérdés!

A lógó bőr és a csíkok sok anyukát frusztrálnak, ám ezek valóban „csak" esztétikai gondok, ellenben a szétnyílt hasizommal, amely miatt valódi egészségügyi problémák is kialakulhatnak. Ilyen például a derékfájás, a hátfájás, a kismedencei szervek süllyedése, a sérv, a vizelettartási problémák vagy a hüvelyi renyheség.

Egy kis anatómia


De mi is voltaképpen a szétnyílt hasizom? Pont az, amit a neve is sugall, azaz a függőlegesen futó, egyenes hasizmok eltávolodása. Ez teljesen normális, amikor valaki babát vár, hiszen a kicsi növekedésével a has is egyre gömbölyödik,

a hasfal izmai pedig megnyúlnak és eltávolodnak egymástól, hogy helyet adjanak a kicsinek.

A szétnyílt hasizom a függőlegesen futó, egyenes hasizmok eltávolodása (bal oldalon) Forrás: Shutterstock

A szülést követően azonban a hasizmoknak vissza kellene rendeződniük, így aki még hónapok múltán is azt tapasztalja, hogy a hasfala kidülled, annál nagy valószínűséggel, a hasizmokat összetartó kötőszövet nem tudta visszanyerni az eredeti állapotát, s így az izmok is félrecsúszva maradtak. Ez könnyen ellenőrizhető, ha a hátunkra fekszünk, felhúzzuk a lábunkat, úgy, hogy a talpunk a talajon marad, majd a derekunkat leszorítva, a vállunkat viszont kissé felemelve kitapogatjuk a hasizmainkat. Amennyiben hónapokkal a szülés után az egyenes hasizmok között az ujjainkkal nagyobb – 3-4 ujjnyi – rést érzünk, akkor bizony érdemes szakemberhez fordulnunk, mert nagy valószínűséggel a hasizom nem regenerálódott.

Mit tehetünk a szétnyílt hasizommal?


Először is forduljunk szakemberhez. Keressük fel a nőgyógyászunkat, de belgyógyásszal és gyógytornásszal, vagy trénerrel is érdemes konzultálni. Utóbbi azért is fontos, mert

a hasizom regenerálásához nem megfelelőek a hagyományos hasizomgyakorlatok, sőt ezekkel kifejezetten árthatunk is magunknak.

A megfelelő tréning azonban úgy dolgoztatja meg az izmokat – mind tónus, mind erő szempontjából -, hogy azok középen újra összezáródjanak.

Keressük fel a nőgyógyászunkat, de belgyógyásszal és gyógytornásszal vagy trénerrel is érdemes konzultálni Forrás: Shutterstock

A szétnyílt hasizom regenerálása nem megy egyik napról a másikra, sok idő és kitartás szükséges hozzá, ám ha valaki türelmes, annak meglesz a szemmel is jól látható eredménye. A speciális torna az esetek 90%-ban teljesen helyre tudja állítani a hasizmot, de akinek a rendszeres edzés sem segít, annak lehetősége van műtéti korrekcióra is.

Egy kis érdekesség


A szétnyílt hasizmot szinte mindenki a várandós nők „betegségének" tekinti, holott a jelenség nem csak őket érinti. Igaz, jóval kisebb arányban, de szétnyílt hasizom előfordulhat a túlzott edzés és a nem megfelelő hasizomgyakorlatok következtében is, és a hirtelen megnyúlt kamaszoknál sem ritka.

Ha tetszett a cikk, akkor lehet, higy ez is érdekelne: Amit a terhességi toxémiáról tudni érdemes

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.