A lezajlott Covid-fertőzés után pár héttel ezek a komoly tünetek jelentkezhetnek a gyerekeknél - Ők is kerülhetnek lélegeztetőgépre

Forrás: 123rf.com -
gyerekorvos lélegeztetőgép tünetek sokszervi gyulladás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Engedélyezte az 5-11 évesek oltását a Pfizer vakcinájával az Európai Gyógyszerügynökség. Hazánkba az első vakcinaszállítmány december végén érkezik meg, a szülőknek addig van idejük eldönteni, kérik-e az oltást gyermeküknek. Orbán Viktor miniszterelök azt kérte, vegye fel minél több gyermek az oltást, és dr. Bense Tamás gyermekorvos is ezt tanácsolja.

A Blikknek adott iterjújában dr. Bense Tamás hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy minél több 5-11 év közötti gyermek megkapja a koronavírus elleni védőoltást. Azt mondja, sokan tévesen azt gondolják, hogy a gyerekek könnyű tünetekkel átvészelik a koronavírust, és nem gondolnak a következményekre.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

"Sokakban él tévesen az a tudat, hogy a gyerekeken komoly következmény nélkül megy át a covid. Hát nem. A nagy óvodás, kisiskolás korosztálynál jelentkezhetnek enyhe tüneteik, hasmenés, orrdugulás, torokfájás, de ők fertőzik meg otthon a szülőket, a nagyszülőket. Ők hiába oltatták be magukat kétszer, ha a harmadikat még nem vették fel, az egész családot képes így is leteríteni a betegség. (...) Miután lezajlott a gyerekeknél a covid-fertőzés, két-három hétre rá olyan szövődmények jelentkezhetnek, mint a sokszervi gyulladás, szívizomgyulladás, tüdőelhalás, a májat, vesét érintő betegségek; idegrendszeri problémák léphetnek fel. Ezek olyan komoly kezelést igényelnek, olyan hosszadalmas orvosi feladatot, amelyek miatt bizonyos klinikákon már szakosodott osztályok működnek. A láz, elhúzódó köhögés, fáradékonyság olyan jelek, amelyek felhívhatják a figyelmünket arra, hogy itt szövődménnyel van dolgunk. A koronavírus következtében gyerekek is kerülhetnek lélegeztetőgépre, és – sajnos – előfordulhatnak halálos szövődmények is" - hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.