Ijesztő hírek érkeztek az omikronról, a tudósok sem tudják, mire számítsanak

Forrás: 123rf.com -
omikron variáns koronavírus omikron koronavírus mutáció ijesztő hírek érkeztek az omikronról koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokkal több olyan ember lehet, aki már megfertőződött a koronavírus legújabb mutációjával, az omikronnal, mint amennyit a tesztek kimutatnak. A megbetegedések száma rohamosan nő, pedig úgy tűnt, sikerül megfékezni a járványt.

A brit kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportjának egyik tagja, John Edmunds epidemiológus szerint rendkívül valószínű, hogy a következő hetekben nőni fog az omikron variánssal megfertőződött betegek száma.

Angliában csütörtökön 249 személynél mutatták ki az omikront, ami kétszerese az előző napi adatoknak. Edmunds szerint, ha ez így folytatódik, akkor egy hét alatt 8 ezerre nőhet a fertőzöttek száma, két héten belül pedig akár a 64 ezret is elérheti.

Sokan bíznak abban, hogy az omikronnal véget érhet a járvány Forrás: 123rf.com

Az elmúlt napokban többen is arról írtak, hogy miközben az omikron minden eddigi mutációnál gyorsabban terjed, kevésbé okoz súlyos tüneteket. Edmunds szerint azonban erre még semmi bizonyíték sincs. Jelenleg még mindig a delta a domináns variáns, így nincs értelme a lazításon gondolkodni.

A járványügyi szakember úgy véli, hogy a vírus terjedési sebességét nézve karácsonyra jelentős számú megbetegedéssel számolhatunk – írja a nuus.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.