Aggódnak az orvosok: már kilencen belehaltak egy fertőző neurológiai betegségbe

Forrás: Shutterstock -
fertőző betegség neurológiai betegségek aggódnak az orvosok fertőző neurológiai betegség Kanada
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan az első tünetek észlelése után belehaltak abba a fertőző betegségbe, ami félelemben tartja a lakosságot. Az orvosok is tanácstalanok, nem tudják, mi okozhatja az ijesztő tüneteket.

Különös betegség fertőz a fiatalok körében Kanadában. A New Brunswik nevű tartományban már 48 esetet regisztráltak, de a hatóságok szerint jóval több embert megfertőzhetett már ez a neurológiai betegség. A tünetek között szerepel a látászavar, hallucináció, izomsorvadás és a demencia, amelyek mind hirtelen jelentkeznek.

Eddig kilenc esetben okozott halált.

Sokkal több fertőzött lehet, mint ahányról eddig tudnak (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az orvosok is aggódva figyelik a járványt, ugyanis nem sikerült még kideríteni, mi okozhatja a megbetegedéseket. Állítólag évekkel ezelőtt is volt ilyen típusú megbetegedés, de csak most ugrott meg ennyire hirtelen az esetszám.

Többen azt feltételezik, hogy az úgynevezett BMAA neurotoxin lehet a felelős, amely a kagylóban és a homárban is megtalálható. A pánik elkerülése végett még októberben bejelentette a kanadai hatóság, hogy a kór szerintük nem élelmiszerrel terjed, de a vizsgálatok még zajlanak az ügyben – számolt be a hírről a Bors a The Guardian cikke nyomán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.