Fogadjunk, hogy egész életedben rosszul tisztítottad a füled: most kiderült, hogyan kellene

Forrás: Thinkstock -
fültisztító pálcika halláskárosodás fültisztítás hallójárat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár kifejezetten kellemes érzés a fültisztító pálcika használata, veszélyes is lehet.

A fülzsír eleve nem annak a jele, hogy a fül koszos lenne, hiszen ez egy természetes dolog. A fülzsírt a hallójárat sejtjei termelik, és teljesen természetes olajos anyagokból áll, ráadásul egyfajta gátként működik, ami megvéd attól, hogy a káros baktériumok bejussana a hallójáratba. Ezek az olajok idővel összekeverednek a különböző szennyeződésekkel, az izzadsággal, az elhalt bőrsejtekkel, és tulajdonképp ezt pucoljuk ki a fültisztító pálcikával.

fültisztító pálcika Forrás: Thinkstock

A fül mindemellett öntisztító, de ha már felhalmozódott a fülviasz, és fáj a fejünk, vagy esetleg nehezen hallunk, érdemes kitisztítani - de nem fültisztító pálcikával, mivel azok használatával csak még mélyebbre nyomjuk a viaszt, ami rosszabb esetben halláskárosodást is okozhat - írja a The Sun.

Azonban, ha mégis ki akarjuk tisztítani a hallójáratainkat, van más megoldás is, például a fülcseppek, a szódabikarbóna-oldat vagy az olívaolaj.

A folyékony oldatok segítik a fülzsír hígítását, amitől lebomlik, és magától távozik a fülből. Ezek használata sokkal biztonságosabb, és kíméletesebb a fülnek, és már néhány használat után érezhető a változás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.