Elmondta a szakértő: ilyen jelei vannak, ha valakinek már csak napjai vannak hátra

Forrás: Shutterstock -
halál orvosok kutatás elmúlás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők dokumentálták, hogy milyen jeleket kell figyelembe venni, ha a szerettünknek már csak hetei vagy napjai vannak hátra. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, nagyobb segítséget nyújthatunk, hogy minél nagyobb komfortot biztosítsunk neki az elmúlás előtti időszakban.

Az orvosok az intő jelek között említik meg, ha a szerettünk kevesebbet eszik vagy iszik, és magába fordul. Az idősebbek hajlamosabbak ilyenkor kevesebbet beszélni, a gyermekek pedig éppen ellenkezőleg, beszédesebbé válnak.

Az utolsó hetekben megváltozik a beteg vérnyomása, légzése, pulzusa, és nagyon fáradtnak érzi magát. Felléphet zavartság, kábultság, és akár hallucinációk is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Lehet, hogy már nem reagál a külső világra, azonban ilyenkor sem tanácsos magára hagyni a beteget, mivel akkor is érzi a körülötte lévők jelenlétét, szeretetét és támogatását.

Az utolsó órákban csökkenni kezd a testhőmérséklet, abbamarad a vizelés és székletürítés, a térdük, lábuk és kezük bőre kékes-lilás színűre változik - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.