6 dolog, amit még véletlenül se mondj valakinek, aki mentális betegséggel küzd

Forrás: Shutterstock/Monkey Business Images -
támogatás betegség depresszió mentális betegség magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Természetes, hogy ha egy szeretted nehéz időszakon megy keresztül, segíteni szeretnél rajta, és igyekszel mindent megtenni annak érdekében, hogy átsegítsd a problémáin. Viszont fontos észben tartani, hogy sok olyan fiókbölcsesség létezik, amelyeket inkább örök életre el kellene felejteni. A használatukkal sokkal többet ártunk, mint használunk.

"Ne törődj vele, majd elmúlik"

Bár sok esetben kényelmetlen lehet, nagyon fontos, hogy szeretteinknek teret adjunk, hogy megélhessék az érzéseiket. Ha elnyomják magunkban a problémáikat, attól azok nem fognak elmúlni, sem megoldódni, csupán belülről emésztenek, és egyre súlyosabb károkat okoznak az érintetteknek.

Ha elnyomják magukban a problémáikat, attól azok nem fognak elmúlni Forrás: Shutterstock/Monkey Business Images

"Oké, de ugye nem akarod megölni magad?"

A kérdés önmagában fontos, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában tesszük fel. Ez a kérdés ebben a megfogalmazásban olyan, mintha azt mondanánk, hogy "ne haragudj, nem állok készen erre a beszélgetésre, ezért szükségem van a megerősítésre, hogy nem ez jár-e a fejedben".

Ezzel a mondattal csupán a kérdező nyugtatja saját magát, és több kárt okozhat az érintettben, mint gondolná. A másik probléma, hogy erre a kérdésre ebben a formában nem lehet jól válaszolni: a mentális betegségben szenvedő fél ezzel könnyen érezheti a nyomást, és elintézheti annyival a választ, hogy "még jó, hogy nem", miközben lehet, hogy a valóság nem is állhatna távolabb ettől.

"Már megint rosszul érzed magad?"

Talán van, aki számára ez újdonság lesz, de a mentális betegségek nem múlnak el egyik pillanatról a másikra. Néha jobb, néha rosszabb. Pontosan ezért nem szabad elbagatellizálni, hiszen akárhányszor jön a rosszabbik hullám, az érintett mindig máshogy fogja megélni, nem feltétlenül lehet ráhúzni egy sémára.

A mentális betegségek nem múlnak el egyik pillanatról a másikra Forrás: Shutterstock/Fizkes

Már csak azért sem szabad félvállról venni ezt, hiszen kívülállóként nem feltétlenül lehetünk tisztában azzal, hogy a negatív gondolatok milyen intenzitással törnek rá szerettünkre, így, ha megosztja velünk az érzéseit, fontos, hogy komolyan vegyük.

"Az öngyilkosság bűn"

A hitrendszerünk sajnos nem fogja megmenteni azt, akinek öngyilkossági gondolatai vannak. Azért, mert úgy gondolod, hogy az öngyilkosság bűn, és ezt hangoztatod is, a problémát nem fogja megoldani.
Figyelmes hallgatással ebben az esetben valószínűleg többet érhetünk el, mint a pokollal való ijesztgetéssel.

Ha segíteni szeretnénk, ne a saját értékrendünk elemeit ismételgessük, hanem igyekezzünk a másik problémáira összpontosítani. Ha az öngyilkossági gondolatok mellé rárakjuk a vállára azt a terhet, hogy még mi is elítéljük, azzal csak tovább nehezítjük a helyzetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.