Kevesen ismerik ezt a szuper gyógynövényt, pedig ez lehetne a XXI. századi ember legjobb barátja

Forrás: Shutterstock -
PR cikk magazin egészség gyógynövény ashwagandha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern kori társadalom egyik legkomolyabb problémája a stressz, ami rettentően sok embert érint, és szinte mindenre hatást gyakorol körülöttünk. A tartós stressz fizikai és lelki szempontból is veszélyes ránk nézve, ezért nem csoda, hogy mindenki igyekszik megtalálni a megfelelő módszert a stressz elleni harcban.

Létezik egy gyógynövény, amely még nem terjedt el annyira a köztudatban, mint amennyire kellene, ez pedig nem más, mint az ashwagandha. Indiában és Észak-Afrikában őshonos, sárga virágokkal rendelkezik, és a gyökereiből, illetve a leveleiből készített kivonatot vagy port használják egészségügyi célokra.

Ez egy adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy képes kiegyensúlyozni a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, ráadásul általában nem társul ehhez semmiféle negatív mellékhatás. Nem meglepő tehát, hogy már több, mint 3000 éve használják abból a célból, hogy növeljék az emberek stressztűrő képességét, koncentráció képességét és az energiaszint növelésére is. A jó tulajdonságainak sora szinte végtelen, ezért most igyekszünk bemutatni 3+1 pozitív tulajdonságát.

1. Csökkenti a kortizol szintet

A kortizol sokaknak stressz hormonként ismert, hiszen a mellékvese a megnövekedett stresszre válaszul bocsátja ki, illetve még akkor, ha alacsony a vércukorszint. Ha valaki rendszeresen, magas stressznek van kitéve, akkor a kortizol szintje is krónikusan magas lesz, ez pedig magas vércukorszintet eredményezhet, illetve a zsír tárolásának megnövekedését is. Készült egy kutatás is, amelyben krónikusan magas kortizol szinttel rendelkezőket kezelték ashwagandhával, és a résztvevők kortizol szintje jelentősen nagyobb mértékben csökkent a kontroll csoporthoz képest. A legmagasabb adagot alkalmazók esetében 30%-kal.

Forrás: Shutterstock

2. Segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében

Az ashwagandhának talán ez a legismertebb jótékony hatása. A kutatók vizsgálatai szerint az idegrendszer kémiai jelzésének szabályozásával blokkolta a patkányok agyában lévő stresszútvonalat. Illetve humán vizsgálatokat is végeztek, amelyek kimutatták, hogy képes csökkenteni a stressz és a szorongásos zavarok tüneteit. Stressz ellen még figyeljünk vitaminbevitelünkre! B vitaminok segíthetnek még a stressz csökkentésében!

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Egyelőre csak állatokon végzett kutatási adatok állnak rendelkezésünkre, ám ezek az eredmények annyira biztatók, hogy mindenképpen érdemes elolvasni. A vizsgálatok kimutatták, hogy az ashwagandha a sejtekben apoptózist idéz elő, ami a rákos sejtek programozott pusztítását jelenti. Az elvégzett állatkísérletek szerint az ashwagandha segíthet leküzdeni a rák számos típusát, például az emlő-, tüdő-, és petefészekrákot.

+1. Csökkenti a vércukorszintet

Számos kutatás kimutatta, hogy az ashwagandha képes csökkenteni a vércukorszintet egészséges és diabéteszes embereknél is.Sőt, egy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, 6 fős csoporton végzett kutatás során 30 napig kezelték a betegeket ashwagandhával, melynek eredményeként jobban csökkent az éhgyomorra mért vércukorszint, mint orális diabéteszes gyógyszerekkel végzett kezelés esetén.

A fenti jó tulajdonságok már így is önmagukért beszélnek, ám ezeken felül még részt vesz az izomtömeg növelésben, a szervezet gyulladásos folyamatainak csökkentésében, illetve bizonyos agyi funkciók javításában is. Agyi funkciók javítására még érdemes kipróbálni a Ginkgo Biloba gyógynövényt is!

Amennyiben szeretné, ezen a linken rendelhet Ashwagandhát.

Vitaminokat és egyéb étrend-kiegészítő termékeket erre a linkre kattintva rendelhet >>

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.