Betegek százaiba ültethette be halottak pacemakereit egy orvos

Forrás: BSIP via AFP/CAVALLINI JAMES / BSIP/Cavallini James -
szívritmus-szabályozó bűncselekmény pacemaker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután a rendőrség több gyanúsítottnál tartott házkutatást, elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték Dan Tesloianu kardiológust, akiről kiderült, hogy az elmúlt években tetemes összegeket tett zsebre illegális eljárásai során.

Egy 57 éves nő, akit Tesloianu műtött, azt mondta, hogy 2021-ben a szakember által beültetett szívgyógyászati eszköz miatt majdnem életét vesztette. A beavatkozás során életveszélyes komplikációk léptek fel, készüléke pedig a műtét után nem működött.

Forrás: BSIP via AFP/CAVALLINI JAMES / BSIP/Cavallini James

Egy másik áldozat arról számolt be, hogy az orvos 2013-ban operálta meg, és arra gyanakszik, hogy ő is kaphatott a holttestekből újrahasznosított eszközökből, mivel hét műtétre volt szüksége ahhoz, hogy olyan pacemakerhez jusson, amit a szervezete nem lök ki magából.

Elmondta, hogy a doktor semmilyen igazolást nem adott a szívritmus-szabályozójáról, miközben ezeket az eszközöket szigorú nyilvántartás szerint használják fel – ez lett végül gyanús az egészségbiztosítónak. Állítólag az orvos két-háromezer eurót is elkérhetett a holttestekből származó orvosi eszközökért.

Az eddig feltárt bizonyítékok alapján Tesloianu egy egész bűnhálózatot működtetett, az ügyben további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt vizsgálódnak – írja az nlc.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.