Új Covid-variáns ütötte fel a fejét több országban: a tudósok ismét maszkivselésre kérték a briteket

Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str -
maszkviselés Egyesült Királyság covid koronavírus vírus
Új Covid-variáns ütötte fel a fejét több országban, a tudósok már arra kérik a lakosságot az Egyesült Királyságban, viseljenek maszkot. Úgy vélik, elképzelhető, hogy egy következő fertőzéshullám van kialakulóban. 

A BA.X elnevezésű online víruskövetők Dániában és Izraelben találták meg a vírus új variánsát, ám még nagyon keveset tudnak róla, így további vizsgálatokra van szükség. Ettől függetlenül, az óvatosság elve mentén, egyes tudósok már új intézkedések bevezetését szorgalmazzák, mások szerint azonban még túl korai lenne eldönteni, hogy a változat újabb járványhoz vezethet-e. Kérdés az is, hogy a korábbi, az Omikronra optimalizált vakcinák hatékonyak-e az új mutáns esetében.

Új koronavírus-variánst fedeztek fel, a briteket arra kérik, viseljenek maszkot. Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Christina Pagel, a University College London matematikus professzora szerint az új vírusnak is megannyi mutációja lehet, mint az Omikronnak, így képes nagyobb járványhullámot okozni.

Stephen Griffin professzor, a Leedsi Egyetem fertőző betegségek szakértője arról beszélt, hogy az új vírusnak teljesen más genetikája, mint az első Covid-vírusnak, de ez már így volt 2021-ben az Omikron esetében is. Hozzátette túl korai lenne megmondani, hogy ez a vírusmutáns képes-e akkora pandémiát okozni, mint a BA.1 és BA.2, ám ha terjedni kezd, az mindenképpen okot ad az aggodalomra.

Az Európai Gyógyszerügynökség már májusban arról beszélt, hogy koronavírus továbbra is globális egészségügyi fenyegetést jelent, és az új vírusváltozatok megjelenésének kockázata miatt nem szabad tétlennek maradni. A japán kutatók pedig még márciusban álltak elő egy új koronavírus-gyógyszerrel, ami lerövidítheti a betegséget, csökkenti a szövődmények esélyét, de akkor még csak néhány páciensnek írták fel az Ensitrelvir nevű antivirális szert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.