Ártatlan kellemetlenségnek tűnhet, mégis a rák előjele lehet

kivizsgálás izzadás előjel rák ágynemű
A kutatások szerint élete során minden második embert érinthet daganatos megbetegedés, így a legfontosabb, hogy az intő jeleket időben felismerjük, észrevegyük. A korai stádiumban diagnosztizált rák esetében sokkal nagyobb az esély a teljes felépülésre.

Bár minden ráktípusnak specikfikus jelei vannak, mint például vérzés, csomók, bőrtünetek, hasmenés, köhögés, sokszor teljesen általános tünetek fogyás, fáradtság, éjszakai izzadás jelzik, hogy nincs rendben az egészségünk.

Izzadás persze előfordul, ha túl meleg a szobánk, rosszul szellőzik az ágynemünk és a hálóruhánk, valamint gyakori hormonális változások idején is, mint például a menopauza.

A Mirror a Cancer Research-t idézve arról számol be, hogy többnyire valamilyen fertőzés a rákos betegek izzadásának egyik leggyakoribb oka. A fertőzés pedig magas testhőmérsékletet okozhat, ami ellen a szervezet izzadással védekezik.

Az éjszakai izzadás a rák egyik korai előjele lehet Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Antonio Guillem/Shutterstock. No use without permission./Antonio Guillem

Egyes ráktípusok a szokásosnál nagyobb izzadást is okozhatnak, ezek a következők:

  • non-Hodgkin-limfóma
  • Hodgkin-limfóma
  • leukémia
  • csontrák
  • prosztatarák
  • veserák
  • pajzsmirigyrák

Ha korábban egyáltalán nem voltunk izzadékonyak, ám egyszer csak minden külső ok nélkül folyton folyik rólunk a víz, ráadásul egyéb tüneteink is vannak, forduljunk orvoshoz, a célzott szűrővizsgálatok mellett sok daganattípus már nagy eséllyel vérből kimutatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.