Újszerű diagnosztikai eszközzel követheted nyomon egészséged alakulást

megelőzés orvostudomány diagnosztikai eszköz egészség
A Health for Hungary – Hungary for Health (H4H) Program egy világszintű kutatás része, mely program keretében 10 éven keresztül mintegy tizenötezer önkéntestől gyűjtenek vérmintákat, hogy monitorozzák egészségi állapotuk alakulását. Mindezt egy új diagnosztikai eszköz kifejlesztése érdekében teszik, melynek segítségével bizonyos betegségek már a tünetek megjelenése előtt, molekuláris szinten  felismerhetők lehetnek.

A kutatás célja egy új, infravörös molekuláris ujjlenyomat alapú orvosdiagnosztikai eszköz kifejlesztése és validálása, melynek során a vért egy forradalmian új, lézer-alapú technológiával elemzik, így vizsgálva az egészségi állapot változását a kialakuló betegségek korai jeleinek felismerésének érdekében. A H4H programban résztvevőket több éven keresztül nyomon követik, hogy megállapítsák egyedi molekuláris ujjlenyomatukat, és ezzel meghatározhatóvá tegyék az egyes személyek közötti különbségeket és az egyénen belüli változásokat. A mérési eredményeket a normálistól való eltérések felismerése érdekében egy személyre szabott normál tartományhoz viszonyítva értékelik, ez a módszer – ideális esetben – lehetővé teszi a rendellenességek lehető legkorábbi felismerését. Ezzel a program hozzájárulhat egy korszerű egészségmonitorozási rendszer létrehozásához és a várható élettartam növeléséhez, javítva mindannyiunk életminőségét.

A vizsgálatot a Nobel-díjas Dr. Krausz Ferenc vezetésével a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) végzi. Az orvosokból, ápolókból, lézerkutatókból, molekuláris biológusokból, mérnökökből és adatelemzőkből álló nemzetközi kutatócsapatot egyetlen közös cél vezérli: új távlatok nyitni az orvosi diagnosztika területén.

A H4H Programhoz eddig már több mint tízezren csatlakoztak, amelyről bővebb információk a www.h4h.hu weboldalon érhetők el.

Mi a megelőző orvostudomány?

Az orvostudomány az egészséget veszélyeztető problémák felismerésében és a betegségek kezelésében nyújt segítséget, azonban a betegségek megelőzése könnyebb feladat, mint azok gyógyítása.

A kutatások során a vért egy újonnan kifejlesztett lézer-alapú technológiával elemzik Forrás: SeventyFour / Shutterstock

A 20. században a fertőző betegségek visszaszorítása különösen hatékony volt, és ezek az erőfeszítések radikálisan csökkentették az idő előtti halálozások számát. Az elmúlt évtizedekben azonban jelentős változásoknak lehettünk szemtanúi, ugyanis az 1990-es évek közepétől a nem fertőző betegségek terhe messze meghaladta a fertőzések hatását. A nem fertőző betegségek világszerte a halálozások 70%-áért felelősek, és Magyarországon az összes halálozás 94%-át ezek a betegségek okozzák.

Az idő előtti halálozások túlnyomó többségének hátterében négy nem fertőző betegség áll: a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és a krónikus légzőszervi megbetegedések. A nem fertőző betegségek közül a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) a legelterjedtebbek, és széles körben úgy vélik, hogy ezek nagyrészt megelőzhetők lennének, ha a kockázati tényezőket korán felismernék, és megfelelően kezelnék. A primer prevenciós beavatkozások két fő pillérét ugyanis a következők képezik: életmódváltás (a dohányzás abbahagyása, a fizikai aktivitás ösztönzése, étrendváltoztatás és testsúlycsökkentés), valamint egyszerű gyógyszeres terápia (vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek).

Sokan úgy vélik, a szív- és érrendszeri betegségek nagyrészt megelőzhetőek életmódváltással Forrás: Shutterstock/New Africa

A CMF hisz abban, hogy a személyre szabott egészségügyi ellátás biztosítása és a betegségek még a tünetek megjelenése előtti azonosítása jelenti a jövőt. Módszerük hozzájárulhat egy korszerű egészségmonitorozási rendszer létrehozásához és a várható élettartam növeléséhez, javítva mindannyiunk életminőségét.

Mit tesz már most is a H4H Program a betegségek megelőzése érdekében?

A kérdőívek és rutin vérvizsgálatok során gyűjtött egészségügyi adatok segítségével már ma is lehetőség van számos betegség korai felismerésére. A leginkább aluldiagnosztizált állapotok közé a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a pajzsmirigybetegség tartozik. Mivel a felsoroltak ritkán okoznak panaszt, érthető, hogy azokat gyakran késve ismerik fel. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek csendben elősegítik a betegségek kialakulását: mindegyik növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és megrövidíti a várható élettartamot.

A CMF hosszú távú célja a H4H Program segítségével egy korszerű egészségmonitorozási eljárás létrehozása, amely egy új lehetséges lakossági szűrővizsgálatként számos korai halálesetet segíthet megakadályozni, ezzel is hozzájárulva a várható élettartam növeléséhez és javítva mindannyiunk életminőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.