A magnézium hiánya aggasztó tüneteket is okozhat, de nem mindegy, mivel pótoljuk

Forrás: THINKSTOCK -
izomműködés anyagcsere PR cikk magnézium szervezet
Szervezetünk megfelelő működéséhez nemcsak vitaminokra, hanem különböző ásványi anyagokra is szükségünk van. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, melynek pótlására azért is kell különösen odafigyelni, mert szervezetünk nem tudja előállítani.
Forrás: THINKSTOCK

A magnézium több mint 300 enzim működéséhez szükséges, fontos szerepe van az anyagcsere-folyamatokban, illetve az ideg- és izomműködésben, a sejtfalak védelmében, ráadásul több vitamin sem hasznosul megfelelően a magnézium nélkül. Jó hatással van a szívre, a vérkeringésre, csökkenti a stroke kialakulásának esélyét. Egy kutatásban a magnéziumpótlás csökkentette az LDL koleszterin, és a triglicerid szintjét. Javítja a szellemi teljesítőképességet, a rövid és hosszú távú memóriát, segíthet a tanulásban és a stresszoldásban. Kimutatták, hogy az időskorban megjelenő memóriazavarok is szoros összefüggésben állnak a magnéziumhiánnyal.

A szervezetben található 25-30 gramm magnézium több mint a felét a csontok tartalmazzák. A helytelen táplálkozás azonban csökkenti a magnéziumszintet, aminek komoly következményei lehetnek. Hiányában jelentkezhetnek emésztőrendszeri panaszok, motilitási zavarok, székrekedés. A magnéziumhiány hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához. Okozhat migrént, de kapcsolat van az alacsony magnéziumszint és a szívroham, illetve a stroke nagyobb arányú előfordulása között. Kialakulhatnak koncentrációs nehézségek, álmatlanság, alvászavar, izomgörcsök, izomrángás, csontritkulás is, és bőrproblémák, krónikus fáradtság, vagy a fülzúgás esetében is gyakran találkozni a magnézium hiányával.

Egy átlagos felnőtt esetében 250-375 mg magnéziumot kellene bevinni naponta, ami a megfelelő ételekkel elérhető. A zöldségekben, halfélékben, hüvelyesekben, csonthéjasokban van ugyan magnézium, ám a nagyüzemi mezőgazdaság bevezetése óta folyamatosan csökken a zöldségek magnéziumtartalma. Ezért fontos a magnéziumot pótolni, ám nem mindegy mit szedünk!

A magnézium-oxidot használják a legtöbb étrendkiegészítőben, és a multivitaminokban, pedig alig hasznosul a szervezetben. A magnézium-biszglicinát - a magnézium glicin aminosavval alkotott sója – az egyik legjobban hasznosuló forma. Ez a szerves magnéziumforma nem okoz laza székletet és bármely napszakban bevehető, akár étkezéssel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.