Egy orvos figyelmeztetett egy gyakori téli hibára, amely növelheti a rák kockázatát

naptej UV-sugárzás rák tél hiba
Nem is gondolnánk, de a téli időszakban is okozhatnak bőrrákot az UV-sugarak. Egy orvos szerint van egy gyakori hiba, amelyet az emberek télen elkövetnek, ezzel nem kímélve magukat a bőrrák kockázatától. A naptej ilyenkor is jól jön.

Dr. Paul Banwell, az East Grinstead-i Melanoma and Skin Cancer Unit (MASCU) alapítója és korábbi vezetője óva intette az embereket.

Télen sem vagyunk védettek

A téli hónapokban is ki vagyunk téve a bőrrák kockázatának. Még ha hideg vagy borult az idő, az UV-sugarak akkor is károsíthatják a bőrünket. Az UVA-sugarak egész évben állandóak maradnak, és átjutnak a felhőkön és a ködön – idézi az Express cikke a szakértő nyilatkozatát.

– A kinti időjárás semmiképpen sem keltheti azt a benyomást, hogy védve vagyunk a naptól– folytatta.

Aggasztó, hogy a bőrrák ma már az egyik leggyakoribb rákos megbetegedésnek számít az Egyesült Királyságban, amely évente 16 000 új áldozatot követel. A jó hír az, hogy a következetes, fényvédő faktorral (SPF) ellátott naptej használata csökkentheti ennek a súlyos betegségnek a kockázatát, így nem elhanyagolandó a használata télen sem.

Forrás: 123rf.com

Tehát így védekezhetünk a bőrrák ellen

Az orvos javaslata szerint egész évben naponta használjunk fényvédő krémet.

Az UV-sugárzás elleni maximális védelem elérése érdekében a naptejet mindenre fel kell kenni, ami a napnak van kitéve, még a fejbőrre is.

Dr. Banwell elmondása szerint a legtöbb ember túl vékonyan keni be magát naptejjel, és ez azt jelenti, hogy a védelem csökken. Egy felnőttnek körülbelül hat-nyolc teáskanállal kellene bekennie a testét.

Forrás: BaanTaksinStudio/shutterstock.com

A bőrrák figyelmeztető jelei

Az orvos elmagyarázta, hogy a bőrráknak sokféle típusa létezik, vagyis a tünetek is eltérőek. Azt javasolta azonban, hogy figyeljünk oda, ha a bőrfelület négy héten belül nem gyógyul be, szokatlanul néz ki vagy fáj, viszket, vérzik, kérgesedik vagy elszarusodik.

Ezenkívül minden olyan pigmentált anyajegyet is ellenőrizni kell, amely megváltoztatja a színét, méretét, körvonalát vagy vérzik, megemelkedik vagy kérgesedik.

Dr. Banwell hozzátette:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.