A demencia egyik korai jelére zuhanyzáskor figyelhetsz fel

Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/hireink/a-demencia-10-korai-jele -
demencia chicagói egyetem memória szagláscsökkenés hangulatváltozás
Ha a demenciát az első jeleknél diagnosztizálják, nagyobb az esély a hanyatlás lassítására. Bár a betegségre gyógymód nincs, bizonyos határokon belül kezelhető a korai szakaszban. Az egyik lehetséges első jelre a Chicagói Egyetem kutatói hívják fel a figyelmet: ami nem más, mint a szaglás romlása vagy a szaglóérzék elvesztése.

A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, de nem ritka a frontotemporális demencia (ebben szenved pédául Bruce Willis is) sem. Ezek tünetei közé tartozhatnak a memóriavesztés, a gondolkodási sebesség lassulása, a mentális élesség és gyorsaság hanyatlása, a hangulatváltozások, valamint a napi tevékenységek végzésének nehézségei, de például a szaglás romlása vagy elvesztése is.

Demencia esetén az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak, a betegek az összetett feladatokat nem képesek végrehajtani. Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/hireink/a-demencia-10-korai-jele

A Chicagói Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint - amelyben 515 idősebb felnőtt szaglását elemezték -

az egyén szaglóérzékének hirtelen romlása a demencia korai jele lehet, ami tulajdonképpen nem más, mint a szagmemória elvesztése.

A demencia kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a beteg nem tudja azonosítani, nem ismeri fel a szagokat.

Sokan ezt zuhanyzás közben veszik észre, hogy nem vagy csak kevésbé érzik a sampon vagy tusfürdő illatát.

Ez is érdekelhet:

A demenciára figyelmeztető jel, amelyet csak lépcsőn közlekedés közben vehetünk észre

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.