szponzorált tartalom mikrobiom hüvelyflóra egyensúly
Az emberi bélrendszerben több mint 100 milliárd mikroorganizmus él. Az emésztőrendszerben, a hüvelyben és a szájüregben élő baktériumflóra egyedi összetételű, azaz minden embernél különbözik a baktériumtörzsek, gombák és vírusok aránya az úgynevezett mikrobiomban. A mikrobiomnak kiemelkedő szerepe van a hüvely védelmében, a bélrendszer egészséges működésében, de az immunrendszer működésére is hatással van.

„Az vagy, amit megeszel” – jelentette ki Feuerbach német filozófus 1836-os tanulmányában, amelyben azt fejtette ki, hogy az elfogyasztott étel az ember fizikai és mentális állapotára is hatással van. Igaza volt, valóban nem mindegy, mit eszünk. A nem megfelelő táplálék felboríthatja a szervezet egészséges működését, ami betegségekhez vezet. A modern tudomány azonban már tisztában van ezzel, és minél több kutatást végeznek a területen, annál inkább igazolódik, hogy nem mindegy, hogyan tápláljuk a mikrobiomjainkat.  

„Az vagy, amit megeszel” — Nem mindegy, mivel táplálod a mikrobiomodat 
Forrás: Forrás: Shutterstock

A bélbaktériumok a belekben járulnak hozzá a szervezet természetes védelméhez, de a hüvelybe kerülve fertőzést okoznak. A hüvelyflóra egészségét is mikroorganizmusok tartják fenn, ezek a tejsavtermelő Lactobacillusok. Amennyiben idegen baktérium, mondjuk egy bélbaktérium kerül közéjük, savtermeléssel gátolják az idegen törzs szaporodását, így védik a hüvelyt a fertőzésektől. 

A Lactobacillusok összetétele egyedi, és a nők különböző életszakaszaiban is változik az életmód és a hormonális változások hatására. Az egészséges nők szervezetében akár 5-8 különböző, a hüvely élettani pH-értékének fenntartásáért felelős Lactobacillus-törzs is előfordulhat. A pálcika alakú bacilusok feladata, hogy tejsavvá alakítsák a hüvelyhám sejtjeiben tárolt glikogént.

Hirdetés

A hüvelyben élő, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását az enyhén savas közeg akadályozza meg. Ha valamilyen külső vagy belső hatás miatt, például egy antibiotikumkúra után elpusztulnak a tejsavtermelő baktériumok, felborul az egyensúly és a kórokozók elszaporodnak, kialakulhat a bakteriális vaginózis. 

Ilyenkor az egyik út a helyileg alkalmazott probiotikumok használata. Ez azt jelenti, hogy 1-2 fajta, tartályban tenyésztett, élő, a szervezetünk számára idegen tejsavtermelő baktériumtörzset juttatunk a hüvelybe, amelyek ott elszaporodnak. Ezzel szemben választhatunk olyan készítményt, amely a saját flóránkat táplálja. Ezek a készítmények prebiotikumot tartalmaznak, amely a kis létszámban még megmaradt tejsavbaktériumaink szaporodását segíti. A prebiotikumok általában speciális szénhidrátok, amelyek úgy erősítik a hüvelyflórát, hogy táplálják a testünk saját baktériumait, miközben nem módosítják az egyénre jellemző, egészséges hüvelyflóra összetételét. Mivel az egészséges hüvelyflóra Lactobacillus-összetétele – mint ahogyan azt a bevezetőnkben említettük – mindenkinél egyedi, ezért bakteriális vaginózis esetén a regeneráció is akkor ideális, ha az személyre szabott.
 

A pre- és probiotikumok alkalmazása már az antibiotikumszedés ideje alatt javasolt. Általuk előzhetők meg és kezelhetők a visszatérő bakteriális hüvelyfertőzések. 

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható prebiotikum tartalmú gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.