Nemcsak kánikulában, hanem hűvös időben is izzadsz? Ez állhat a háttérben

hiperhidrózis, izzadás, nő
Shutterstock - Prostock-studio
izzadás egészségügyi probléma egészség
Az izzadás egy elengedhetetlen élettani folyamat, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát. A túlzott izzadás, más néven hiperhidrózis azonban egy olyan kellemetlen egészségügyi probléma, amely akkor is jelentkezik, ha az érintett teljes nyugalomban, akár légkondicionált helyiségben tartózkodik.

A túlzott izzadás lehet az egész tesfelületre kiterjedő, illetve lokális, amikor a test egyes részein jelentkező fokozott verejtékezés, például a hónalj, a tenyerek, a talpak, illetve a fej környékén. A hiperhidrózis primer formája öröklődik; sokszor csak bizonyos testtájakat érint, a szekunder forma azonban más-más okok miatt bármely életkorban előjöhet, gyakran más betegséghez társulva. 

Stressz

A túlzott stressz, a folyamatos szorongás nem tesz jót a szervezetünknek, amely miatt könnyen kialakulhat túlzott izzadás. Ennek enyhítésére érdemes különféle stresszkezelési technikákat alkalmazni (pl. meditáció).

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-rendellenességek közül a túlműködés az, amelynek az egyik tünete a fokozott izzadás. Amennyiben ez a probléma áll fenn, akkor többnyire egyéb tünetek is jelentkeznek, mint a gyors fogyás, fáradékonyság és a magas pulzus.

izzadás, nő
Az tény, hogy vannak izzadósabb típusok, de gyakran a túlzott verejtékezésnek egészségügyi okai vannak

Dagantos betegségek

A rák szinte bármelyik fajtája okozhat éjszakai izzadást. Ha érzed, hogy túl meleg lenne a szobában, ahol alszol, de rendszeresen csuromvizesen ébredsz, akkor érdemes meglátogatnod az orvosodat.

Menopauza

A menopauza általában 40 és 58 éves kor között kezdődik. A menstruáció elmaradása mellett, olyan fizikai tünetek jelentkezhetnek, mint a hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, hüvelyszárazság és a csökkent nemi vágy. A hormonok változó szintje izzadással jár, amelyek a legváratlanabb helyzetben, naponta többször is jelentkezhetnek. Hormonpótló készítmények enyhíthetik a tüneteket, de annak megítélését, hogy mi szedhetünk-e ilyet, az orvosra kell bíznunk.

Azonban az is előfordulhat, hogy a fokozott izzadás hátterében nem betegség áll, és néhány változtatás az életmódunkban segíthet enyhíteni vagy megszüntetni a panaszokat:

  • kerüljük a túl fűszeres ételeket
  • ne igyunk alkoholt
  • viseljünk könnyű, légáteresztő ruhákat

 

 


 


 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.