A szakértő elárulta, hogyan ehetünk szénhidrátot vércukorszint-emelkedés nélkül

Forrás: Thinkstock -
egészség szénhidrát vércukorszint
A szénhidrátok ugyan finomak, de akinek baj van a vércukorszintjével, annak óvatosan kell fogyasztani. A szakértő elárulta, milyen trükköket vethetünk be, hogy ne legyen olyan negatív a hatásuk.

Egy diabéteszspecialista elárulta, hogyan lehet "jelentős" vércukorszint-emelkedés nélkül fogyasztani az olyan ételeket, mint a tészta és a kenyér.

A TikTokon is ismertté vált endokrinológus a közösségi médiában két egyszerű módot vázolt fel. "Tudjuk, hogy a szénhidrátok - olyan dolgok, mint a burgonya, a rizs, a kenyér, a tészta, vagyis az összes finomabb dolog - jelentős megugrást okoznak a vércukorszintben. Vannak azonban olyan tudományos stratégiák, amelyek valóban segítenek abban, hogy a szénhidrátok fogyasztása után a vércukorszinted normálisabb maradjon. Nem azt ajánlom, hogy menj és egyél rendszeresen szénhidrátot, de ha azt akarnál enni, akkor vannak olyan módszerek, amik segítenek abban, hogy a vércukorszintet normálisabban tartsd."

Hűtsük le

Ha az olyan élelmiszereket, mint a tészta vagy a rizs, főzés után egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk, akkor megváltoztathatják kémiai szerkezetüket. Ez azt jelenti, hogy ha másnap ebédre vagy vacsorára fogyasztjuk ezeket az ételeket, azok nem befolyásolják olyan jelentősen a vércukorszintünket.
 

"A keményítő egy úgynevezett rezisztens keményítővé válik, ami azt jelenti, hogy szó szerint ellenállóvá válik az emésztéssel szemben.

 A glükóz csapdába esik a keményítőben, és emiatt nem látunk olyan jelentős vércukorszint-emelkedést, mert a keményítő szerkezete megváltozott, miután lehűlt."

Egy kis savanyítás

A szakértő második tippje az ecet fogyasztására vonatkozik, akár az étkezés előtt, akár közben. A cukorbetegséggel foglalkozó szakember elmondta: "Ez egy kicsit jobban kordában tartja a vércukorszintedet, és nem fogsz nagy kiugrást tapasztalni. "Nem akarom, hogy túlzásba vigyük az ecet használatát, mert savas , és más egészségügyi következményei lehetnek, mint például a fogak erodálása, vagy gyomorproblémák. A legjobb módja az ecet fogyasztásának tulajdonképpen az, ha a salátádhoz adod, tehát egy salátát ecetes öntettel. Ezt megeheted, mielőtt valami olyan dolgot eszel, ami magas szénhidráttartalmú" - mondta a szakértő.

Ezzel a drasztikus lépéssel tönkreteheted a diétádat és az egészségedet is

Biztosan találkoztál már olyan diétákkal, melyek szerint minden fajta szénhidrát káros, ezért a legjobb, ha teljesen elhagyod őket. Azonban hosszú távon ez nem tesz jót az egészségednek, hiszen a szénhidrátok olyan fontos makroelemek, melyekre a szervezetnek szüksége van.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.