A legjobb és a legrosszabb kenyér: így válassz, hogy egészséges maradj!

szendvics
Shutterstock -
kovász fehér kenyér kenyér
Bár azt mindenki tudja, hogy a fehér kenyér nem a legegészségesebb, amit ehetünk, ám azt kevesen, hogy mi is a baj vele tulajdonképpen.

A kenyér ízletes, laktató és sokoldalúan felhasználható, ha jól tároljuk, sokáig ropogós marad, így a reggeli, ebéd és vacsora kedvelt kiegészítője. Ráadásul fontos tápanyagokat is biztosíthat szervezetünknek, bizonyos típusa a közhiedelemmel ellentétben beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Dr. Deborah Lee elmondta, hogy mely kenyeret kerüljük és mit részesítsünk előnyben. 

A legrosszabb a hatalmas mennyiségben előállított bolti fehér kenyér, ami tulajdonképpen ultrafeldolgozott élelmiszer. A fehér kenyérliszt készítésekor a búzaszemet megőrlik, a korpát és a csírát eltávolítják, így a liszt sokkal kevesebb rostot és vitamint tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű liszt

 - szögezte le Dr. Lee. 

szendvics
A szendvics is lehet egészséges.
Forrás: Shutterstock

Az orvos az Expressnek a British Medical Journalban idén megjelent tudományos kutatásról is beszélt, amelyben megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas bevitele számos betegség kialakulását segíti elő. A leggyakoribbak: a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az emésztőszervi daganatok. 

A kutatások kimutatták, hogy a fehér kenyér fogyasztása függőséget okoz – stimulálja az agy öröm/jutalmazó központjait, ugyanúgy, ahogy például a kokain. Ráadásul, miután ettünk belőle, nagyon gyorsan még éhesebbek leszünk, újra eszünk, ami egyenes út az elhízáshoz 

- tette hozzá. 

kenyér
Nem mindegy, milyen kenyeret választunk. 
Forrás: Pixabay/Maria


Dr. Lee azt javasolja, hogy ne hagyjuk el a kenyeret az étrendünkből, ám a fehér lisztes helyett teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeret együnk:

A kovászos egy különleges kenyérfajta, amely nem használ élesztőt a kelesztéshez. Ehelyett egy starter kultúrát használnak, amely liszt, víz és egészséges baktériumok erjesztett keveréke. Bár a sütés sok egészséges baktériumot elpusztít, de a kovászos kenyér még így is nagy mennyiségű tejsavat tartalmaz, amely természetes tartósítószerként működik a kenyérben. Magas rosttartalma van és prebiotikumként működik. Ezek fontos élelmiszer-összetevők, amelyek táplálékforrást biztosítanak a jótékony vastagbélbaktériumoknak.


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.