Hatásos az orrcsepp, de ha sokat használod, függőséget okozhat

Az orrcseppfüggőség egy ördögi kör, igen kellemetlen tünetekkel.
Shutterstock - Pixel-Shot
orrcsepp allergia egészség nátha
Influenzás, allergiás időszakban mindig gyors megoldást nyújtanak a gyógyszertárakban vény nélkül kapható nyálkahártya-lohasztó készítmények. De sajnos a könnyen jött tünetmentességért nagy árat fizethetünk, az orrcseppfüggőség már egy hét alatt is kialakulhat.

A hideg, téli időszakban a vírusfertőzések, tavasztól őszig az allergia miatt sokan szenvednek orrdugulástól. A levegő útjának elzáródásának oka lehet a fokozott váladékképződés, illetve az orrnyálkahártya duzzanata és gyulladása. Kézenfekvő ilyenkor az azonnal a gyors enyhülést ígérő orrcseppek és orrspray-k használata, de fontos, hogy óvatosan és körültekintően kell alkalmazni őket, hiszen kialakulhat az orrcseppfüggőség, amitől nagyon nehéz megszabadulni.

orrcsepp
Az orrcseppfüggőség általában akkor alakul ki, ha az előírtnál tovább használjuk a készítményeket
Forrás: Alliance Images/Shutterstock

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Leggyakoribb okozói a felsőlégúti-megbetegedések, allergiák, valamint valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás (fel nem ismert orrpolip, orsövényferdülés, orrmelléküreg-gyulladás) lehetnek. Ilyenkor többnyire azonnal vény nélkül kapató orrcseppeket vásárolunk, amit huzamosabb ideig használunk a kellemetlen orrdugulás megszüntetésére. A nátha általában 5-7 napig tart, és ha ezzel egy időben mi is megválunk a cseppektől, nem válunk függővé. A probléma akkor kezdődik, ha a gyógyulási időn túl is alkalmazzuk az orrcseppet.

Hogy alakul ki orrcseppfüggőség?

Ezek a készítmények többségükben orrnyálkahártya-lohasztó hatású, úgynevezett dekongesztáns összetevőket tartalmaznak, amelyek összehúzzák az ereket az orr nyálkahártyájában, ami csökkenti a duzzanatot, így könnyebben kapunk levegőt. Nagyon fontos, hogy kizárólag a betegtájékoztatóban előírt ideig és adagolással szabad használni őket, hiszen ha túlzásba visszük, az orrcsepp hatóanyagaitól újra bedugul az orrunk, amiből könnyen egy ördögi kör alakulhat ki. Ilyenkor ugyanis ahogy elmúlik a szer hatása, az orrban lévő vérerek újra kitágulnak, fokozódik a vérellátás, és még jobban megduzzad az orrnyálkahártya, és természetesen szeretnénk mihamarabb megszabadulni az orrdugulástól. A betegek a végén akár egy-két óránként is kell, hogy használják az orrcseppet, hogy kapjanak levegőt.

Mit tehetünk, ha már „függők” lettünk?

Szakemberek szerint érdemes orvoshoz fordulni, ha kialakult az orrcseppfüggőség, egyrészt azért, hogy kiderüljön, nincs-e valami komolyan betegség az állandó orrdugulás hátterében, másrészt az orvos tud ajánlani kevésbé hatékony, függőséget nem okozó orrcseppet. Emellett azonban érdemes kivárni, míg orrunk nyálkahártyája magától lenyugszik; ilyenkor pár napig el kell viselni a kellemetlen orrdugulást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.