Nem csak az allergia miatt viszkethet a szemünk

Allergic,Woman,Scratching,Eyes,In,Summer,In,A,Park
Shutterstock - Pheelings media
allergia szembetegségek légkondicionáló szem
Kellemetlen, enyhe fájdalom, néha csípős érzés, könnyezés is kísérheti, és sokszor fogjuk az allergiára. Bár valóban ez a szemviszketés egyik leggyakoribb oka, nem az egyetlen; összeszedtük, mi minden okozhatja még.

Főleg azoknak okoz gyakori problémát a szem viszketés, akik monitor előtt dolgoznak, vagy allergiában szenvednek, de emellett még rengeteg más is állhat a hátterében. Leggyakrabban valóban az allergia a ludas, ilyenkor a viszkető, égő érzést az allergiás kötőhártya-gyulladás okozza. Statisztikák szerint minden második szénanáthában szenvedő betegnél észlelhetők szemtünetek is. Hogy az allergia okozza-e a panaszokat, az könnyen kideríthető például az allergének csökkentésével, vagy gyógyszer szedéssel – de, ha ezek után is fennmaradnak a szempanaszok, akkor valami másról lehet szó.

A szem viszketés a száraz levegő miatt is kialakulhat.
Betegséget is jelezhet a szem viszketés.
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 nikkimeel/Shutterstock.

Szem viszketés irritáció miatt

A levegő tele lehet olyan anyagokkal, melyek ugyan nem allergizálnak, de a szemet irritálhatják, könnyezés jelezheti, hogy valami nem stimmel. Tipikusan ilyen a cigarettafüst, az úszómedencék klóros vize, vagy egyes tisztítószerek gőze. Ilyen esetekben távolodj el az irritációt okozó anyagtól, és tiszta, meleg vízzel mosd meg a szemed. Használhatsz műkönnyet is, hogy csillapítsd az irritációt.

Idegen test jelenléte

Szem viszketés és fájdalom jelezheti, ha homok vagy fűrészpor került a szembe; míg a nagyobb idegen testeket egyből észrevesszük, ezek esetében csak a tünetek jelzik, hogy baj van. A részecskék megsérthetik a szaruhártyát, és ez nemcsak viszketéssel és fájdalommal, de kivörösödéssel és fényérzékenységgel is jár. Most meg a szemed meleg vízzel, de ne nyúlj a szemedbe, hogy megpróbáld eltávolítani, ami belement (ez a nagyobb, látható idegen testekre is igaz)! Lehetőleg tartsd minél tovább csukva a szemed, és sürgősen keress fel egy szemész orvost, vagy az ügyeletet.

Fertőzés okozza a panaszt

A kötőhártya gyulladását az allergiás reakción túl vírusok és baktériumok is okozhatják. A szem fehérje kivörösödik, könnyezés, szem viszketés és fényérzékenység, valamint idegentest-érzés a fő tünetek. Mivel erősen fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés; ha tapasztalod a tüneteket, mielőbb keresd fel az orvosodat.

Szemszárazság miatt is viszkethet

Legtöbbször azokat érinti ez a betegség, akik sokat dolgoznak számítógéppel, vagy sok időt töltenek légkondicionált helyiségben. Ilyenkor könnyhiány miatt könnyfilmkárosodás áll elő, a szem viszket, ég, homályos lesz a látás, időnként könnyezés is társulhat hozzá, és a szemek ki is vörösödhetnek. Kivizsgálásához, a diagnózis felállításához szemész orvoshoz kell fordulni, hiszen megfelelő kezelés nélkül károsodás érheti a szaruhártyát.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.