Állandó vita az irodában: hány fokra legyen állítva a légkondi

Forrás: LG Magyarország -
vita munkahely irodai hőmérséklet munka légkondicionáló
Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de újra velünk vannak az igazán forró nyári időszakok, ilyenkor pedig sok munkahelyen állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet beállítása. Annak, hogy a nők a magasabb, a férfiak az alacsonyabb hőmérsékletet preferálják, nem csak az eltérő nyári öltözködés az oka.  A tudósok szerint az állatvilágban sem ismeretlen jelenség, hogy az ellenkezű neműek eltérő hőmérsékletű környezetben érzik jól magukat, ennek pedig evolúciós előnyei is lehetnek. Az emberek esetében mindemellett a munkavégzés hatékonyságát is befolyásolja a munkahelyi hőmérséklet, ráadásul itt is tetten érhetők a nemek közötti különbségek.

A hőségriasztások idején újra időszerű áttekinteni, hogy milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái – az LG szakértői összegyűjtötték a témában született érdekes és tanulságos kutatási eredményeket.

Optimális hőmérséklet, nagyobb hatékonyság

Kutatások bizonyítják, hogy munkahelyi hatékonyságunk is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Az egyesült államokbeli Cornell University vizsgálatai szerint például a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték és a gépelés során csak 10 százalékos hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25 százalékra emelkedett. Ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10 százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

Egy másik kutatás eredményei arra világítottak rá, hogy feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27 °C felett például romlanak a matematikai képességek.

Munkahelyi hatékonyságunk is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Forrás: LG Magyarország

A nőkhöz vagy a férfiakhoz kell igazítani a termosztátot?

Egy tokiói irodaház dolgozói körében elvégzett felmérés arra az eredményre jutott, hogy a hőtanilag semleges értékhez képest kissé alacsonyabb hőérzet mellett a férfiak termelékenysége, nagyobb hőmérsékleten pedig a nőké volt magasabb.

Szintén a nemek között különbségeket vizsgálta egy több mint 500 fős németországi kutatás, amelynek során egy 16 és 32 ⁰C közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz. Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

Rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. Forrás: LG Magyarország

Óvatosan érdemes bánni a klímával a hőségben

Bár a fentiek alapján világos, hogy nem könnyű eltalálni a mindenki számára ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot sem. „A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk" – tanácsolja Falvi József, az LG Magyarország klímaüzletágának szakértője. „Ez azt jelenti, hogy 35-37 fokos hőségben az irodában 25-27 foknál ne legyen hidegebb, de ennél hűvösebb napokon se menjünk 23 fok alá, ellenkező esetben akár kellemetlen panaszokkal is számolhatunk. Kerüljük a direkt légáramot is, azaz ne tartózkodjunk huzamosan ott, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhatunk. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon nekünk kell figyelnünk: a szűrőket tisztítanunk, cserélnünk kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani" - nyilatkozta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.