szponzorált tartalom nemi élet hidratálás
A megfelelően hidratált bőr rugalmas, élettel teli, kisimult, és ez nem csak az arcunkra, testünk rejtettebb részeire is igaz. Ahogyan a száraz bőrünket, hajunkat is rendszeresen ápoljuk, úgy a hüvelyszárazságba sem kell beletörődnünk. Mitől alakulhat ki a hüvelyi atrófia, kiket érinthet, és mit tehetünk ellene?

A hüvelyszárazsággal és az azt okozó hüvelyhámsorvadással (orvosi nevén vaginális vagy hüvelyi atrófiával) a nők legtöbbször változókorban szembesülnek.

A vaginális, azaz hüvelyi atrófia elnevezés a hüvelyt bélelő hámszövet elvékonyodását, azaz sorvadását, nedvességtartalmának csökkenését jelenti, amelynek következménye a viszketéssel, égő feszülő érzéssel, esetleg gyulladással járó hüvelyszárazság.

Hirdetés

A hüvelyszárazság leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a szervezetben csökken az ösztrogénhormon mennyisége, ez pedig általában a menopauzával kapcsolatban fordul elő. Az ösztrogén egy női nemi hormon, amely egyebek között segíti a hüvely, illetve a méh egészségének megőrzését, biztosítja a hüvelyt bélelő hámszövet vastagságát. Egy friss tanulmány szerint a változókorban lévő nők több mint 40 százaléka szenved fájdalmas hüvelyszárazságban, ám 10-ből 7 nő nem beszél a problémájáról, orvoshoz sem fordul.

Fontos azonban tudni, hogy nem csupán a változókorban léphet fel hüvelyszárazság, hanem kialakulhat szülés után, petefészek-eltávolító műtétet követően vagy endometriózis esetén is. Felléphet hormonális fogamzásgátló szedése mellett, illetve bizonyos nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének következményeként. Fiatalabb nőknél a tartós stressz vagy a drasztikus diéta, esetleg étkezési zavar, illetve az intenzív sport is kiválthatja.

A hüvelyszárazság miatt idővel fájdalmassá válhatnak az intim együttlétek, az aktus után akár vérzés is jelentkezhet.

Abstract,Image,Of,The,Uterus.,Female,Reproductive,System,Made,Up
A hüvelyszárazság nem szégyen, merjünk beszélni róla
Forrás: Shutterstock

 

A hüvelyszárazság tünetei:
- szexuális együttlét alatt, nőgyógyászati vizsgálatkor, tampon felhelyezés során fájdalom jelentkezhet,
- égő, feszülő érzés, vagy viszketés a hüvelyben és a szeméremtesten,
- gyakrabban jelentkezik bakteriális hüvelyfertőzés vagy vizelési, vizelettartási probléma, a fertőzések visszatérhetnek,
- hüvelyi irritáció, esetleg vérzés.

Mit tehetünk hüvelyszárazság ellen?

1. Nagyon fontos a hüvelyi hidratálás is!

Az emberi szervezetben minden mindennel összefügg, és ha nem iszunk eleget, az az intim testtájakra is hatással lehet. Napi 6-8 pohár víz itt is segítséget jelenthet, de emellett a különböző összetételű – hialuronsav-, gyógynövény-, esetleg tejsavtartalmú - hüvelyi készítmények kúraszerű vagy rendszeres használata szintén alkalmas a hüvelyhám helyreállítására, nedvességgel való feltöltésére.

2. Síkosító

Hogy ne legyen fájdalmas az együttlét, kipróbálhatunk valamilyen síkosítót. Ez pillanatnyilag segít, de ne feledjük, hogy csak tüneti kezelés. A síkosítók általában szilikon- vagy vízbázisú, gél állagú készítmények, és többnyire nincs olyan összetevőjük, amely regenerálná a hüvelyhámot, ezért a tényleges problémát nem szüntetik meg, és hosszú távú hatásuk sincs.

3. Hormonális kezelés

Sok esetben az orvosok hormonokkal kezelik a hüvelyszárazságot, ez azonban nem mindig lehetséges. Vannak helyzetek, amikor a hormontartalmú készítmények alkalmazása kifejezetten ellenjavallt. Ilyenkor, valamint enyhe vagy átmeneti hüvelyszárazság esetén inkább a hormonmentes, hidratáló hüvelyi készítmények használata ajánlott.

4. Felejtsük el az intim spray-ket és a tusfürdőket!

Az intim spray-k olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek irritálhatják az érzékeny hüvelyhámot. Ugyanez igaz az illatosított tusfürdőkre is. Összetevőik felborítják a hüvely normális kémiai egyensúlyát, így gyulladást és szárazságot okozhatnak.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.