csak egészség legyen! telemedicina orvos beteg
Jelentős előnyökhöz juthatnak az egészségügyi szolgáltatók és a betegek is a technológia egyik fontos vívmánya segítségével. A telemedicina sokkal több annál, mint hogy telefonon felhívjuk az orvost, ő pedig felteszi a receptet a felhőbe.

A telemedicina fogalmával mi, magyarok a Covid-járvány alatt találkoztunk először. Az orvosok azt javasolták, hogy csak elengedhetetlenül szükséges esetben menjünk el személyesen a rendelőbe, ezzel is lassítva a vírus terjedését. Bár a pandémia a múlté, a telemedicina népszerű és hatékony terápiás módszerré vált, nem csak az orvosok, de a betegek is szívesen élnek vele. 

Telemedicina
Telemedicina: az okoskütyüink rengeteg információt tárolnak az egészségünkről
Forrás: Shutterstock

A telemedicináé a jövő? Bizonyos szempontból igen

Dr. Kántor Irén diabetológus szerint azonban még nagyobb teret kellene nyernie a gyógyítás e formájának, ugyanis nem csak az nevezhető telemedicinának, amikor  rácsörgünk a háziorvosra, hogy megkérdezzük, mit vegyünk be, ha felszökött a lázunk, de az is telemedicina, amikor a Da Vinci robotokkal Svédországból műt a sebész Magyarországon. 

Jó hír azonban, hogy a pandémia alatt az idősebb korosztálynak is megváltozott az okoseszközökhöz való viszonya, többet és szívesebben használják azokat. 

A doktornő a szon.hu-nak adott interjújában kifejtette, országos cél, hogy megismerjük a telemedicina alkalmazási területeit, s hogy az egészségügyben dolgozók hatékonyan illesszék be a munkarendjükbe, és a betegek is tisztában legyenek a telemedicinás ellátás folyamatával, elkerülve a súrlódásokat.

De az orvossal való online kapcsolattartáson túl, mi a telemedicina? 

  • Amikor Amerikában éjszaka elkészült CT-t, MR-t Ausztráliában nézik meg, mert ott akkor nappal van, és így nem egy fáradt, álmából felvert, hanem egy friss orvos értékeli ki az eredményeket. 
  • Ide tartozik az is, hogy a vércukorszintmérők, vérnyomásmérők, lépésszámlálók adatai megmaradnak az eszközben, az adatok pedig továbbíthatók, elemezhetők, nyomonkövethető bennük a páciens egészségi állapotának alakulása

Dr. Kántor Irén elmondta, hogy az okoseszközök adatainak kiértékelése is a telemedicina része: ha az orvos látja, hogy a betege keveset mozog vagy túl magas a kalóriabevitele, az javaslatok alapját képezheti. 

Tisztelt Olvasóink!
Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. 
A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői.  
A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.