Magyarországon évente 45-50 ezer embert közvetlenül érint a stroke - ebből több, mint 10 ezren vannak azok, akik bele is halnak az agyvérzésbe. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban hosszú évek óta tartozik az öt leggyakoribb halálozási forma közé. A túlélők nagy része pedig komoly egészségkárosodást szenved el, mint a mozgáskorlátozottság vagy a beszédzavar.

Forrás: Shutterstock
Az agyvérzés kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a magas vérnyomás- és koleszterin szint, az ülő életmód, és a levegőszennyezés is. A The Lancet Neurology című tekintélyes folyóiratban megjelent tanulmány azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a betegség életmódbeli változtatásokkal elkerülhető.
A szakértők két ártalmas étkezési szokásra hívják fel a figyelmet, ami agyvérzéshez vezethet
Az egyik, a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása. Az üdítőitalokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy ezek jelentősen növelik a szív-és érrendszeri betegségek és a szívkoszorúér – betegségek kockázatát, valamint rendszeres fogyasztásuk elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és inzulin-rezisztenciához vezethet.
A másik veszélyforrás az alacsony omega-6 tartalmú étrendben rejlik. Az omega 6-nak fontos szerepe van a szív- és keringési rendszer egészségének javításában. A sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása könnyen vezethet súlyos betegségek kialakulásához, mert ezek rettentően kevés tápanyagot tartalmaznak. Az omega 6 a többszörösen telítetlen zsírsavak egyik alapvető típusa, amelyet a szervezetünk nem képes saját maga előállítani. Megtalálható a különböző növényi olajokban, diófélékben és magvakban.
Nem mindegy, hogy miből mennyit
A szénsavas üdítőkre vonatkozóan egyértelműen kijelenthetjük, hogy minél kevesebbet iszol, annál jobban jársz – és azzal teszed a legjobbat az egészségednek, ha lehetőség szerint kizárod az étrendedből.
Az omega-6 zsírsavak fogyasztásával kapcsolatban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Érdemes utánajárni az ajánlott mennyiségnek; a túl sok és a túl kevés is ártalmas lehet.


