orosz konyha Moszkva főzés gasztronómia pirog borscs kaviár Kovács Lázár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz konyha a kásától a kaviárig igen változatos és bőséges fogásokat tartalmaz. Lázár Chef, A séf legyen veled műsorvezetője a napokban Moszkvában járt, főzött és maga is kóstolt...

Az orosz fővárosban megrendezett Arany Ősz 2013 élelmiszer-ipari kiállításon, a korábbi párizsi és Monte-Carlo-i megjelenésekhez hasonlóan, Magyarország képviseletében kiváló minőségű magyar termékekkel, látványkonyhával és kóstolókkal vártuk az érdeklődőket. Még az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev is ellátogatott a standunkra az ünnepélyes megnyitó után. Nagyon ízlett neki a flambírozott libamáj, ami előtt étvágygerjesztőként cseresznyepálinkával kínáltuk, majd a fogáshoz tokaji bort ajánlottunk. Ezen termékekkel hatalmas sikert arattunk a kiállításon.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakmai program mellett maradt egy kis időnk arra is, hogy kollégáimmal ellátogassunk az orosz főváros nevezetességeihez, így például a Kreml épületegyütteséhez, de utaztunk a híres moszkvai metrón is: az állomások kialakítása valóban különleges, és természetesen ízelítőt kaptunk az orosz konyha specialitásaiból is.

Az egyes országok gasztronómiájának fejlődését befolyásolja a földrajzi adottság, az éghajlat és a történelem, nincs ez másképpen az orosz konyha esetében sem. A cárok idején egyébként komoly hatással volt rá a francia konyhaművészet, viszont például a hideg előételek, vegyes ízelítők először az oroszoknál terjedtek el, és csak később karolták fel és tökéletesítették a franciák. A zakuszki változatos étvágygerjesztő, harapásnyi finomság, hozzávalóinak csak a fantázia szabhat határt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tápláló, meleg leves a borscs

A magyarhoz hasonlóan az orosz konyha kínálatában is sokféle tápláló, meleg leves található, a legnépszerűbb talán a borscs, amelyet céklából, káposztából, zöldségekből és húsból készítenek - ahány ház, annyi szokás alapon, így az elkészítésében komoly eltérések vannak. Oroszország igen gazdag halállománnyal rendelkezik. Hallevük az uhá, amely a mi hagyományos halászlevünkkel ellentétben paprika hozzáadása nélkül készül. Az orosz konyha igazi különlegessége a tisztított és enyhén vagy erősen sózott halikra, a kaviár.

A tésztaételeik közül az egyik személyes kedvencem a pelmeni, vagyis a tésztában kifőzött húsgombóc, amely hasonlít az olasz tortellinihez. A kelt tésztából készülő pirogot nemcsak sós töltelékkel, hanem édes változatában is érdemes megkóstolni. A magyar palacsintának, az amerikai pancake-nek az orosz oladi illetve blini a megfelelője, amely készülhet sós és édes variációban is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Lázár Chef személyes kedvence, a pelmeni

A legismertebb orosz húsos fogások közé a Stroganoff-bélszín és a fűszeres vajjal töltött kijevi csirke tartozik, amelyek itthon is ismert és kedvelt fogások, számtalan hazai étterem étlapján megtalálhatók. Italkultúrájuk tekintetében az angolokhoz hasonlóan nagy teafogyasztók, nemzeti italuk a vodka és a kvasz - ez utóbbit gyerekek is fogyaszthatják.

Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon.

Lázár és Melinda nagy tisztelője Lajos Mari és Hemző Károly gasztronómiai munkásságának, de ők fordított párosként dolgoznak: Lázár készíti és tálalja, Melinda pedig fotózza az ételeket.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.