4 gyorsan elkészíthető különleges saláta receptje

Forrás: shutterstock -
finomság recept saláta magazin egészség étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik a nyár, és vele a salátaszezon. Élénk színek, finom ízek, rengeteg egészséges alapanyag. Azt gonduljuk, hogy a salátát csak azok fogyasztják, akik fogyni szeretnének, de ez nem így van. Olyan sokféle különleges étellel lehet párosítani, hogy biztosan te is megtalálod a kedvencedet!

Avokádós - áfonyás saláta mozzarellával megbolondítva

Friss, könnyed nyári étel. Mindössze 15 perc kell az elkészítéséhez, és nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz.

Hozzávalók (2 fő):
- 32 ml fehér balzsamecet
- só és bors, ízlés szerint
- 10 g mustár
- 40 ml olivaolaj
- 8 db retek
- 1 db lilahagyma
- 1 db avokádó
- 125 g mozzarella
- 20 g dió
- 100 g vegyes saláta
- 125 g áfonya
Avokádós - áfonyás saláta mozzarellával megbolondítva Forrás: shutterstock

Elkészítés (kb.15 perc):

  1. Először készítsük el az öntetet. Keverjük össze a balzsamecetet, a sót, a borsot, a mustárt és az olivaolajat.
  2. A retket mossuk meg és vágjuk le a szárát, majd szeleteljük vékonyra.
  3. Vágjuk félbe az avokádót, távolítsuk el a magját, hámozzuk meg, majd vágjuk csíkokra.
  4. Daraboljuk fel a mozzarellát és aprítsuk össze a diót.
  5. Locsoljuk meg az öntettel és szórjuk rá az áfonyát!


Avokádós-kecskesajtos saláta

Ebből az ínycsiklandó ételből elég egy kisebb adag is, garatáltan jól laksz majd vele. A kecskesajt és az öntet találkozása adja azt a páratlan ízt, ami miatt a kedvenceddé válhat ez a remek fogás.

Hozzávalók (4 fő):
- 110 g szűzpecsenye
- 100 g rukkola
- 1 db avokádó
- fél citrom
- 50 ml majonéz
- 40 ml olivaolaj
- 15 g tejszín
- 110 g lágy kecskesajt
- 50 g dió
Avokádós-kecskesajtos saláta Forrás: Schutterstock

Elkészítés (kb. 18 perc alatt kész):

  1. Sózzuk, borsozzuk a húst, majd süssük kb. 10 percig egy serpenyőben.
  2. Mossuk meg a rukkolát, vágjuk félbe az avokádót, távolítsuk el a magját, hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre.
  3. A majonézt, a citrom levét, a tejszínt és az olívaolajat keverjük össze.
  4. A megsült húst vágjuk fel kisebb csíkokra.
  5. Egy tálba tegyük bele a rukkolát, az avokádószeleteket és a húsdarabokat.
  6. Daraboljuk fel a kecskesajtot, aprítsuk fel a diót és szórjuk a salátára.
  7. Végezetül locsoljuk az öntetet a salátára és már tálalhatjuk is.

Mangós-ananászos salsával töltött salátatekercs

Az édes ananász és mangó találkozása a chilivel igazi ízélményt nyújt. A mangó béta-karotint tartalmaz, ami elengedhetetlen a szem, a bőr, a haj és az immunrendszer számára.

Hozzávalók (2 fő):
- fél ananász
- 1 db mangó
- fél hagyma
- 3 db paradicsom
- friss koriander, ízlés szerint
- friss menta, ízlés szerint
- 1 db zöldcitrom
- só és bors, ízlés szerint
- tört chilipaprika, ízlés szerint
- 160 g salátalevél

Mangós-ananászos salsával töltött salátatekercs Forrás:Scutterstock

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg, majd daraboljuk apróra az ananászt és a mangót.
  2. Mossuk meg, majd kockázzuk fel a paradicsomot.
  3. Pucoljuk meg, majd aprítsuk fel a hagymát.
  4. Aprítsuk fel a mentát és a koriandert.
  5. Facsarjuk ki a zöldcitrom levét.
  6. A salátalevél kivételével öntsünk minden hozzávalót egy tálba és keverjük jól össze.
  7. Töltsük meg salsával a salátaleveleket, és már tálalhatjuk is.

Kuszkuszsaláta rákkal és fetával

Remek fogás, ha egy nyári este átjönnek a barátok és épp nincs otthon semmi vendégváró falat. A haverjaidnak biztos leesik az álla, hogy milyen finom salátát dobtál össze.

Hozzávalók (4fő):

- 250 ml zöldségleves
- 200 g kuszkusz
- 240 g paradicsom
- 150 g uborka
- 5 g menta
- 2 db fokhagymagerezd
- 45 ml citromlé
- 15 ml olivaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 20 g fenyőmag
- 200 g tisztított rák
- 100 g feta

Kuszkuszsaláta rákkal és fetával Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

  1. Forraljuk fel a zöldséglevest és tegyük bele a kuszkuszt. Az edényt vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk a kuszkuszt kb 5 percig ázni.
  2. A paradicsomot és az uborkát vágjuk apró darabokra. Aprítsuk össze a mentát, a fokhagymát pedig vágjuk darabokra.
  3. Az olívaolaj felét és a citrom levét keverjük össze egy tálba.
  4. A maradik olívaolajat melegítsük fel egy serpenyőbe, tegyük bele a fokhagymát és a fenyőmagot.
  5. Amikor a fenyőmagok elkezdenek pirulni, adjuk hozzá a rákokat és süssük még 3 percig.
  6. Végezetül keverjünk össze minden hozzávalót egy nagy tálban, a fetát pedig morzsoljuk a tetejére.

Jó étvágyat kívánunk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.