Uralkodók kedvenc desszertjei: ezt szerette Ferenc József, II. Erzsébet és Napóleon

Forrás: AFP/shutterstock -
császármorzsa Napóleon recept desszert Ferenc József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a szigorú étkezési szabályok szerint élő uralkodókat is le lehetett venni a lábukról az édes ízekkel – a franciák egyik királyát a feleségének szó szerint egy desszerttel sikerült visszacsalogatnia a hitvesi ágyba.

Ferenc József kedvence: császármorzsa osztrák módra

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 ml rum
  • 1 marék mazsola
  • 6 db tojás
  • 400 ml tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 200 g finomliszt
  • 1/2 db biocitrom lereszelt héja
  • 3 ek. kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 30 g vaj a sütéshez
  • porcukor, alma- vagy szilvaszósz a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A rumot forrósítsuk fel, keverjük bele a mazsolát, és tegyük félre.

2. A tojásokat mossuk meg, válasszuk szét. Tegyük egy tálba a sárgájákat, és keverjük össze a tejjel, a vaníliás cukorral, a liszttel, valamint a citromhéjjal. 3. A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral és a sóval, addig, amíg fényes, kemény habot kapunk. Ezután óvatosan forgassuk a sárgájás masszába. Végül keverjük bele a rumos mazsolát is. 4. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és kis adagokban süssük meg benne a keveréket úgy, hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Két villa segítségével daraboljuk szét a császármorzsát, majd melegen, porcukorral megszórva, alma- vagy szilvaszósszal tálaljuk.

Ferenc József kedvence: császármorzsa osztrák módra Forrás: AFP/shutterstock

I. Ferenc József kedvence, a kegyes beleegyezésével róla elnevezett császármorzsa születéséről számos legenda létezik. Az egyik szerint az Alpokban feleségével, Sissivel kiránduló császár egy helyi földművesnél ebédelt, aki palacsintát kezdett el készíteni, de idegességében a tészta összetört. Hogy a szégyent leplezze, szilvadzsemmel öntötte le a smarnit, amit az uralkodó azonnal megszeretett.


II. Erzsébet kedvence: a mozaiksüti

Elkészítési idő: 30 perc + hűtés

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 120 g vaj
  • 120 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 120 g étcsokoládé
  • 250 g vajas keksz
  • 1/2 tk. vaj a formához

A mázhoz:

  • 250 g étcsokoládé

Elkészítése:

1. Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást, valamint a megolvasztott étcsokoládét, és dolgozzuk össze a keveréket. A kekszet törjük nagyobb darabokra, és forgassuk a csokis masszába.

2. Nyomkodjuk a masszát egy sütőpapírral bélelt, kivajazott, 15 cm átmérőjű tortaformába, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára.

3. Vegyük ki a süteményt a formából, fordítsuk meg, és távolítsuk el róla a sütőpapírt. A mázhoz olvasszuk meg a csokoládét, majd egyenletesen csorgassuk a tortára. Hagyjuk a mázt szoba-hőmérsékletűre hűlni, és szeletelve kínáljuk a desszertet.

II. Erzsébet kedvence: a mozaiksüti Forrás: AFP/shutterstock

A puritánságáról és szigorú étkezési szokásairól híres II. Erzsébet egy klasszikus angol teasüteményért, a sütés nélkül készülő kekszes csokitortáért rajongott. A néhai angol királynő egykori séfje elárulta: a mozaiksüti néven is ismert desszert volt az egyetlen étel, amiből addig kellett felküldenie az étkezőbe, amíg el nem fogyott.


Napóleon kedvence: tejszínhabos gofritekercs

Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 1 csésze (250 ml-es) finomliszt
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 1 tk. keményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. tej
  • olaj a sütőhöz
  • tejszínhab

Elkészítése:

1. Vegyítsük el a lisztet a cukorral, a keményítővel, a sütőporral és a sóval, adjuk hozzá a tojásokat, az olajat, a tejet, és 150 ml vizet, majd habverővel keverjük csomómentesre. Tegyük a tésztát a hűtőbe kb. 1 órára.

2. Az előmelegített, vékonyan kiolajozott gofrisütő mélyedéseibe adagoljuk merőkanállal a tésztát, és süssük készre 5-6 perc alatt. Az elkészült gofrikat még melegen tekerjük fel, és hagyjuk kihűlni. Végül nyomjunk tejszínhabot a kihűlt gofritekercsekbe.

Napóleon kedvence: a tejszínhabos gofritekercs Forrás: AFP/shutterstock

A korabeli beszámolók szerint I. Napóleon nem volt sem ínyenc, sem válogatós; rendszerint sebtében kapott be néhány falatot. Miután a hírek szerint rettegett a pocakosodástól, óvakodott a túlzott édességfogyasztástól. A tejszínes, feltekercselt gofrinak azonban a franciák világhódító császára sem tudott ellenállni!

Medici Katalin kedvence: a Crêpes Suzette

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 100 g finomliszt
  • 250 g kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 150 g vaj
  • tej
  • olaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 2 db narancs
  • 1 db citrom
  • 3 ek. narancslikőr vagy rum
  • 750 g kristálycukor
  • 100 g vaj

Elkészítése:

1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a tojásokat, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Keverjük a tésztát csomómentesre. Kiolajozott serpenyőben süssük meg a palacsintákat a szokott módon.

2. A mártáshoz keverjük össze a megmosott narancsok és a citrom kifacsart levét, valamint a citrom lereszelt héját. Öntsük hozzá a likőrt. Egy serpenyőben 1 ek. likőrös keverékben olvasszuk meg a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kevergessük addig, amíg a vaj elolvad. Öntsük hozzá a likőrös keveréket, és melegítsük addig, amíg a karamell teljesen megolvad.

3. A palacsintákat hajtsuk négybe, tegyük őket félig egymásra fektetve egy tűzálló tálba, és locsoljuk meg a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben melegítsük át 1-2 perc alatt.

Medici Katalin kedvence: a Crêpes Suzette Forrás: AFP/shutterstock

Miután 10 éven át nem sikerült utódot szülnie, Medici Katalin minden korabeli babonát bevetett a gyermekáldásért. A legenda szerint a sikert végül a narancsos desszert hozta meg, amelynek elkészítésével sikerült a francia királynénak visszaédesgetnie a hitvesi ágyba csapodár férjét, II. Henriket, akivel ezután 10 gyermekük született.


Egyszerű forró csokoládé

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 800 ml tej
  • 200 g 60-70% kakaótartalmú étcsokoládé
  • 1 ek. kristálycukor
  • őrölt fahéj
  • tejszínhab
  • csokoládéreszelék

Elkészítése:

1. Öntsük lábasba a tejszínt, szórjuk bele a vaníliás cukrot, valamint a sót, és kevergetve, kis lángon melegítsük fel. Egy másik lábasban melegítsünk fel 1 bögre tejet, adjuk hozzá a darabokra tört csokoládét és a cukrot, majd kevergetve melegítsük addig, amíg krémes állagú lesz. A csokoládés krémet keverjük a tejszínes elegyhez, és melegítsük együtt tovább. A végén szórjunk bele egy kevés őrölt fahéjat, és turmixgépben habosítsuk fel az italt. Előmelegített bögrékben, tejszínhabbal és fahéjjal, vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.

Marie Antoinette kedvence: a forró csokoládé Forrás: AFP/shutterstock

A forró csokoládé a 18. században státuszszimbólum, a kiváltságosok itala volt. Franciaország királynéja, Marie Antoinette szenvedélyesen szerette az édes italt: minden reggel fogyasztott belőle. XVI. Lajos feleségeként azt a luxust is megengedhette magának, hogy külön csokoládéfőzőt alkalmazzon, aki különféle változatokat kísérletezett ki neki.

Forrás: Fanny magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.