Sokféleképpen elkészíthető, diétás és egészséges: a karfiol igazi vitaminbomba

Isteni és nem hizlal: a karfiol Fotó: Shutterstock -
recept karfiol vitamin
Karfiolból főzhetsz levest, csinálhatsz köretet, ki is ránthatod, de grillezheted is.

A karfiol azontúl, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a C- és a K-vitamin, valamint a magnézium, a foszfor és a folsav. Kifejezetten alacsony a szénhidráttartalma. Rosttartalma miatt kedvezően hat az anyagcserére és az emésztésre. A méregtelenítő hatását azonban nemcsak rosttartalma támogatja, hanem a kéntartalmú tápanyagok és a glükozinolátok, amelyek szerepet játszanak a méregtelenítő enzimek megfelelő működésében, így ha tehetjük, illesszük be minél többször az étrendünkbe. 

Sült karfiolsaláta dióval

Hozzávalók


1 csésze dió

1 kis fej karfiol

2 evőkanál extraszűz olívaolaj

petrezselyem
 

Elkészítés 


Tedd a diót kis serpenyőbe, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt párold meg. Eközben a rózsáira szedett karfiolt tedd tepsibe, locsold meg az olajjal, sózd. Süsd kb. 20 percig. A kihűlt diót keverd el a citromlével, majd add hozzá a megsült karfiolt. Díszítsd petrezselyemmel - javasolja a Diéta és fitnesz, ahol további karfiolos receptet találsz. 

Ha pedig igazán különlegesre vágysz, készíts karfiolhummuszt. A hummusz használható szendvicskrémként, önmagában például grillezett zöldségekkel, de készítheted mártogatósnak, vagy akár egy pitát is megkenhetsz vele, majd mehet is hozzá a többi finomság ízlés szerint. Eredetileg csicseriborsóból készül, ami egyébként rendkívül egészséges és kiváló fehérjeforrás.

 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.