Kasszakímélő finomságok hó végére - Receptek, ahogy a nagymamáktól láttuk

derelye
Mindmegette -
recept spórolás nagymama főzés
Édesanyánknak vagy a nagymamánknak nem okozott gondot, ha hó vége volt, hiszen akkor is olyan bőséges lakomákat varázsoltak az asztalra, ami után biztosan megnyaltuk a tíz ujjunkat! Négy receptet hoztunk nektek, ezeket ők is sokszor készítették.

Tarhonyaleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 100 g tarhonya
  • ¼ tk édes-nemes pirospaprika
  • 300 g burgonya
  • 1 db csípős zöldpaprika
tarhonyaleves
Forrás: Mindmegette

1. A szalonnát kockázzuk fel, majd egy lábasban süssük zsírjára, a pörcöket kanalazzuk ki egy tányérba. Közben a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. A forró szalonnazsíron pirítsuk zsemleszínűre a tarhonyát és a hagymát. 

2. Hintsük meg a pirospaprikával, és keverjük el. Öntsük fel 1 l vízzel, forraljuk fel. Közben a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és adjuk a leveshez. Sózzuk meg, és főzzük addig, míg a tarhonya és a burgonya is puhára fő. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 285 kcal

Tojásos galuska zöldsalátával

Hozzávalók (4 személyre):

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 2 ek puha vaj
  • 100 ml tej
  • 500 g liszt
  • 2 ek olaj

A rántottához: 

  • 4 db tojás
  • 2 ek olaj

A salátához: 

  • 2 fehérborecet
  • 1 tk mustár
  • 1 csipet kristálycukor
  • frissen őrölt bors
  • 5 ek olívaolaj
  • ½ fej jégsaláta
tojásos nokedli
Forrás: Mindmegette

1. A tojást keverjük habosra a vajjal és a tejjel. Adjuk hozzá a lisztet és annyi vizet, hogy könnyen szaggatható masszát kapjunk. Sózzuk meg, gyors mozdulatokkal keverjük el. Kis adagokban, nokedliszaggatóval szaggassuk a tésztát forrásban lévő sós vízbe. Közben egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Amint a galuska feljön a víz színére, szűrőlapáttal emeljük ki, csepegtessük le, és tegyük át a felforrósított olajba. 

2. A rántottához keverjük habosra a tojásokat, sózzuk meg. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel az olajat, öntsük bele a tojást, és néhány mozdulattal keverjük át. Amint kezd megszilárdulni, forgassuk bele a galuskát is.

3. Közben a salátaöntethez keverjük simára az ecetet a mustárral és a cukorral. Sózzuk, borsozzuk meg, keverjünk hozzá 4 ek vizet és az olívaolajat. A salátát tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk a tojásos galuska mellé.

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 610 kcal

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 200 g sűrű szilvalekvár
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1 ek porcukor
derelye
Forrás: Mindmegette

1. Szórjuk egy nagy keverőtálba a lisztet, és adjunk hozzá 1 nagy csipet sót. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a tojásokat, csorgassunk bele 120 ml langyos vizet, és kézzel dolgozzuk puha, rugalmas tésztává.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle köröket. Tegyünk rájuk 1-1 tk átkevert lekvárt, majd hajtsuk félbe őket, és egy belisztezett villával gondosan nyomkodjuk le a széleket. 

3. Főzzük ki a derelyéket forrásban lévő, sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le őket. Közben pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát a felforrósított olajon. Végül keverjük hozzá a porcukrot, és forgassuk meg benne a derelyéket.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 635 kcal

Sajtos-tejfölös tócsni

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • olaj a sütéshez
  • 200 g tejföl
  • 100 g reszelt sajt
  • friss petrezselyem
tócsni
Forrás: Mindmegette

1. A meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A kétféle hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. Adjuk a krumplihoz, majd sózzuk és borsozzuk meg. Dolgozzuk össze a tojással és annyi liszttel, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk. Néhány percig pihentessük.

2. Serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és szaggassunk a tésztából evőkanállal 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Süssük közepes lángon aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük konyhai papírtörlőre. Tálaljuk forrón, a tejföllel meglocsolva és a reszelt sajttal megszórva. Frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 40 perc 

Egy adag: 430 kcal

Forrás: Fanny magazin


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.