A legnagyobb hibák, amelyeket borozás közben elkövethetsz: nem mindegy miből és hogyan iszod

bor, borfogyasztás
Shutterstock - Summer loveee
tippek bor borfogyasztás hiba
Sokan kedvelik a finomabbnál finomabb borokat, de a legtöbben nem járnak utána, hogy a különleges ízek és címkén túl mitől is jó valójában egy üveg bor, és milyen szempontokat kell figyelembe vennünk azután, hogy a kosárba tettük és vásároltunk a kedvenc italunkból.

Az ízeket, aromákat, illatokat akkor tudjuk igazán élvezni, ha betartunk néhány alapszabályt. Nem mindegy ugyanis, hogy hol és milyen bort vásárolunk, hogyan tároljuk, milyen pohárból kóstoljuk.

fehér bor, szőlő, borfogyasztás
Sokan kedvelik a finomabbnál finomabb borokat, de a legtöbben nem járnak utána, hogy a különleges ízek és címkén túl mitől is jó valójában egy üveg bor  Forrás: Shutterstock

Tárolás

Érezhetően más a bor illata és íze hidegen és melegen, ezért nem mindegy, milyen hőfokon kínáljuk. A fehérborokat és a rozéborokat a legjobb 10-12 Celsius fokon kortyolni, míg a vörösborok esetében a 16-18 fok az ideális hőmérséklet. A pezsgőket pedig közvetlenül a hűtőből kivéve öntsük a poharakba. Továbbá fontos, hogy a borokat távol kell tartani a közvetlen napfénytől, mivel ez károsíthatja őket. Legjobb, ha sötét helyen, lehetőleg dobozban vagy szekrényben tároljuk a palackokat. A borokat gyakran vízszintesen tárolják, hogy a dugó nedves maradjon, és ne száradjon ki. Ez különösen fontos a hosszabb távú tárolás esetén.

 

Mit miből fogyasszunk?

A megfelelő borospoharak kiválasztása és használata nagyban befolyásolhatja a bor élményét. Rossz típusú poharak használata esetén az ízek és az illatok nem érvényesülnek megfelelően. Nem minden háztartásban tartanak minden borfajtához külön poharat, ha csak egy készletünk van otthon, az sem baj, de ha nagyon meg akarjuk adni a módját, akkor akár négyféle pohárból is kínálhatjuk a nemes italokat. Akármilyen borról van szó, mindenképpen egyszerű, színtelen, átlátszó, öblösebb hasú, de szűkülő szájú, hosszabb szárú üvegpohár a javasolt.

• Fehérboros pohár: közepes méretű pohár, ami kellő ideig megfelelő hőmérsékleten tartja az italunkat.

• Vörösboros pohár: öblös, „nagy hasú" pohár, amiben jól szellőzik a bor.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.