Lila szuperételek, amelyek nemcsak a tányérodat, de az egészségedet is feldobják

A lila szín titokzatos, elegáns, és ha ételekben tűnik fel, garantáltan odavonzza a tekintetet. Ám, ami még jobb, hogy a lila szín gyakran az egészséges ételek védjegye: közülük ugyanis sokban találunk antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha feldobnád a napi menüt és a szervezetedet is kényeztetnéd, akkor ezek a fantasztikus, tápanyagokban gazdag, lila fogások pont neked valók!
A nem mindennapi színű lila édesburgonya nemcsak különleges látvány, de A- és C-vitaminban is gazdag, továbbá rosttartalmával segíti az emésztést. Vágd hasábokra, forgasd össze olívaolajjal, apróra vágott fokhagymával és egy csipet füstölt paprikával, majd süsd a sütőben ropogósra. Egy gyors tejföl-lime szósz – tejföl, lime leve, kevés só – mennyei kísérője lehet a frissen elkészült lila édesburgonya hasáboknak.
Ez a sötét árnyalatú rizsfajta, amelyet fekete rizsként is ismernek, természetesen gazdag antociánokban, amelyek többek közt gyulladáscsökkentő hatásúak. Főzd meg a rizst enyhén sós vízben, majd tálald grillezett cukkini, padlizsán, friss mangókockák és koriander társaságában. Egy kis ráadás szójaszósz pedig épp annyira bolondítja meg az ízeket, hogy egyből Ázsiában érezd magad.
A lila káposzta bővelkedik C-vitaminban, amihez az alma frissességet, a dió pedig értékes Omega-3 zsírsavakat ad hozzá. Keverj egy könnyed dresszinget citromléből, mézből, mustárból és olívaolajból, majd forgasd össze a vékonyra szeletelt lila káposztával, reszelt almával és durvára tört dióval. Ha egy kis fetát is morzsolsz rá, igazi gourmet saláta születik.
A napindító, amit szinte már sajnál megenni az ember. Turmixolj össze egy marék áfonyát, egy érett banánt, pár kanál joghurtot és némi jeget – így kapsz egy selymes, hűsítő tálat, ami tele van antioxidánsokkal, káliummal és kalciummal. A tetejére jöhet egy kis chia mag, kókuszpehely vagy puffasztott amaránt – csak a fantáziád (meg a konyhaszekrényed) szabhat határt!
A padlizsán szinte kiált egy mediterrán megközelítésért. Ez a mélylila zöldség nemcsak kalóriaszegény, de tele van rosttal, káliummal és olyan antioxidánsokkal, mint a nasunin, amely a sejtöregedés ellen dolgozik. Süsd meg héjastul a padlizsánt, kanalazd ki a füstösen puha belsejét, majd keverd el kevés zúzott fokhagymával, görög joghurttal, pár csepp citromlével és egy csipet sóval – kész is a selymes baba ganoush. Kend pirított rozskenyérre, szórd meg gránátalmamaggal vagy friss petrezselyemmel, és máris egy izgalmas, tápláló és könnyű vacsorát kapsz. Ez az étel ugyan elkészítve nem lesz lila, de a fő hozzávalója, a padlizsán csodás színe miatt mégis helye van a lila szuperételek listáján.
Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsiról, ezekkel a lila csodákkal nemcsak jól laksz, de egészségesebbé és vidámabbá is teszed a napodat. Színt a tányérra, színt az életbe!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.