Szaftos, hűsítő, igazi nyári élmény – hát persze, hogy a dinnye! De mi történik, amikor elérsz a magokhoz? Jó eséllyel automatikusan kiköpöd vagy meg sem próbálod lenyelni őket. Pedig nagy hiba! A dinnyemag igazi rejtett kincs, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és még a diétádat is feldobhatja.
A görögdinnye magja nemcsak ehető, de kifejezetten egészséges is. Annyira, hogy akár a napi vitaminadagodat is feldobhatod vele. Ezek az apró fekete vagy fehér magok valóságos vitaminbombák, amelyek kis mennyiségben olyan létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint az A-, B-, C- és E-vitamin, valamint értékes ásványi anyagokat, mint a magnézium, cink, vas és kálium. Ezek együtt támogatják az immunrendszered, segítenek a sejtek regenerálásában és lassítják az öregedési folyamatokat is. Igen, még a ráncok ellen is bevetheted!
Ha gyakran érzed magad fáradtnak, hajlamos vagy a hajhullásra vagy csak úgy érzed, kicsit le van merülve az energiaszinted, a dinnyemag fogyasztása segíthet. A benne található arginin nevű aminosav például jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre, segíthet csökkenteni a vérnyomást, sőt, még a vérkeringésedet is javíthatja. Külön jó hír: a dinnyemag fehérjében is gazdag, így vegetáriánus vagy vegán étrend mellé is tökéletes kiegészítő lehet.
És ez még nem minden! A dinnyemagban található rostok az emésztésednek is jót tesznek. Segítik a bélműködést, csökkentik a puffadást és támogatják a bélflórát. Az egész tested meg fogja köszönni, ha ezentúl nem köpöd ki őket!
Ráadásul a pörkölt dinnyemag ropogós, finom és nagyon jól mutat egy friss, nyári saláta tetején. Igazi egészséges crunch, amit bűntudat nélkül élvezhetsz. Már csak egy szuper dinnyés recept kell, hogy teljes legyen a nyári étlap!
Ha eddig azt hitted, a dinnye csak desszertként működik, most meglepünk! Mutatunk egy hűsítő görögdinnyés gazpacho receptet, ami tökéletes egy forró nyári napon.
Tálaláshoz: pörkölt dinnyemag
A zöldségeket és a dinnyét vágd apróra, majd egy turmixgépben dolgozd simára. Ízlés szerint sózd, borsozd, locsold meg egy kis citromlével és olívaolajjal. Hűtve tálald, tetejére pedig szórj egy kevés pörkölt dinnyemagot.
A megmosott, megszárított dinnyemagokat tedd egy száraz serpenyőbe, és pár perc alatt, közepes lángon pirítsd meg őket. Ha szeretnéd, egy csipet sóval vagy chilivel is feldobhatod. Tökéletes salátákra, krémlevesek tetejére, vagy akár csak nassolni is.
Legközelebb, amikor görögdinnye kerül a tányérodra, gondolj arra, hogy a magja nem szemét, hanem egészség! Egy kis kreativitással pedig akár a kedvenc nyári recepted része is lehet. Önmagában természetesen nem helyettesíti a komplex bőrápolást vagy az egészséges életmódot, de érdemes esélyt adnod ennek a kis fekete csodának, a tested hálás lesz érte!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.